1.600 kilometer gelopen voor zijn World Press Photo-award

Uit solidariteit met de vluchtelingen die hij fotografeerde, loopt World Press Photo-winnaar Warren Richardson van Hongarije naar Amsterdam, waar hij dit weekend wordt gelauwerd.

Warren Richardson op weg naar de prijsuitreiking van de World Press Photo.Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

Vlak bij de haven van Edam, een dijk verwijderd van het Markermeer, staat een Australiër in camouflagekleren. Hij scant de omgeving, op zoek naar een prooi. Hij tuurt door zijn zonnebril, wrijft door zijn rossige baard. Dan, in de verte, een man met hond op de dijk. De Australiër snelt erheen, komt steeds dichterbij. Bijna geluidloos.

Klik. Hij loopt terug, kijkt naar het resultaat op zijn camera, een zwart toestel met vaste lens, gestript van alle franjes. Een bescheiden ding. Hij is tevreden: een silhouet in de ochtendlucht, met op de achtergrond een Hollands weiland. En natuurlijk in zwart-wit.

Net als de foto waarmee hij, Warren Richardson (47), dit jaar op 18 februari de World Press Photo won, het hoogst haalbare voor een fotojournalist. De Australiër kreeg die onderscheiding voor een foto van een baby die aan de Servisch-Hongaarse grens door een gat in het prikkeldraad wordt doorgegeven aan een vluchteling. Een foto die nooit werd gepubliceerd en waar hij lang nadat hij hem gemaakt had, toevallig weer op stuitte. Zijn vrouw zond hem in voor de wedstrijd.

Op gevoel

Nu loopt Richardson naar die uitreiking, aanstaande zaterdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij begon eind februari in Hongarije, liep langs de gevreesde grensposten van Oostenrijk en belandde via Duitsland uiteindelijk in Nederland. Hij deed Rotterdam, Utrecht en Den Haag aan en is nu met een omweg langs IJmuiden in Edam aangekomen.

Ongeveer 1.600 kilometer heeft hij afgelegd, maar dat weet Richardson niet zeker. Hij gebruikt geen navigatie, loopt op gevoel langs rivieren, vraagt mensen de weg.

Richardson doet zijn zwaarbepakte rugzak even af en staart over het Markermeer. De zon schijnt in zijn gezicht. Vandaag begint hij aan de een-na-laatste etappe, van Edam naar Amsterdam-Noord. Daarna loopt hij op z'n gemakje de hoofdstad binnen.

Hij kijkt naar zijn tas: een slaapzak, tent, wat kleren en een fototoestel. Hij leeft uit zijn rugzak, maar het liefst had hij nog minder bij zich - allemaal overbodige luxe. Hij is begaan met het lot van de vluchteling, wil weten hoe het voelt om zo'n lange reis af te leggen, maar helemaal inleven kan hij zich nooit, zegt hij: zijn land wordt niet gebombardeerd. Maar het gevoel komt in de buurt.

De winnende World Press Photo van Warren Richardson.

Eigenlijk wilde hij naar de poolcirkel, maar na drie weken wandelen belde de organisatie van de World Press Photo: hij had gewonnen. Dus dan maar naar Amsterdam. Onderweg ontmoette hij Haider, een Irakese vluchteling op weg naar Duitsland. Hij fotografeerde hem en voelde mee met zijn problemen: de overvolle treinstations, weinig eten, diarree, buiten slapen. Door Haider ging Richardson de kleine dingen in het leven waarderen.

Hij wandelt nu richting Volendam. Vissersboten wiegen in de wind, groene huisjes met rode daken verschijnen langs de weg. Een witbebaarde man gekleed in slechts een Speedozwembroek klimt uit het water. Richardson groet hem, vraagt hoe zijn ochtendduik was. De man lacht, zegt dat het best koud was. De Australiër glimlacht terug - dat zijn de kleine dingen die hij door Haider heeft geleerd.

Hij denkt terug aan vroeger, toen hij paparazzo was voor tabloids in Engeland en Amerika. Toen hij mensen lastigviel. Hoe hij geniepig een foto maakte van Koningin Elizabeth de dag na de terroristische aanslagen op 7 juli 2005, hoe hij actrice Siena Miller stiekem naakt fotografeerde en een rechtszaak aan zijn broek kreeg. Dat doet hij nu niet meer, maar zonder dat geld had hij nooit op eigen houtje in oorlogsgebied fotoseries over vluchtelingen kunnen maken.

Awards Days

De tentoonstelling World Press Photo is nog t/m 10/7 te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 22 en 23/4 zijn de Awards Days, met als hoogtepunt de Awards-ceremonie, zaterdagavond in het Muziekgebouw aan 't IJ. Warren Richardson krijgt dan de World Press Photo of the Year 2016 Award uit handen van Prins Constantijn. Rond de uitreikingen zijn in de stad bijeenkomsten met titels als 'Should the world be seen in black and white' en 'What is the state of multimedia'.

Richardson loopt het centrum van Volendam binnen. De visafslag, de kaaswinkel, klompen aan de muur. Hij kijkt verwonderd naar alle toeristen die de Volendamse huisjes fotograferen. Ze zijn druk in de weer met statieven en telelenzen, die ze vervoeren in enorme rugzakken.

Richardson kijkt ernaar en schudt zijn hoofd. Snel door naar Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden