06-Gedupeerde verliest strijd tegen PTT over sekslijnen

Hij heeft de jarenlange strijd tegen PTT-Telecom verloren. Ton Claessen, oprichter van de Landelijke Werkgroep 06-Gedupeerden, moet zijn telefoonrekening van 1419 gulden betalen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Claessen kreeg in 1993 zijn hoge rekening voor sekslijnen waarvan hij zegt ze nooit te hebben gebeld. De PTT zegt echter van wel en Claessen richtte de werkgroep voor 06-gedupeerden op. Hij meent dat iemand op zijn telefoonlijn inbreekt en illegaal op zijn kosten belt. Binnen een jaar sloten bijna tweeduizend bellers zich bij hem aan die ook claimen dat ze moeten betalen voor nummers die ze nooit nooit bellen. Hun telefoonrekeningen worden spooknota's genoemd.

Wie er gelijk heeft, blijft onduidelijk. De bellers zwaaien met agenda's of blokkeren hun telefoon om aan te tonen dat niemand thuis op een bepaald tijdstip een seks- of babbellijn heeft gebeld. De PTT controleert hun lijnen op inbraak, maar kan volgens onderzoeksinstituut KEMA nooit waterdicht vaststellen of dat wel of niet het geval is.

Al vier jaar proberen de '06-gedupeerden' hun gelijk aan te tonen. In mei vorig jaar deden ze zelfs alsof ze de telefoonlijn van minister Sorgdrager van Justitie opgroeven om aan te tonen dat het mogelijk is op andermans kosten te bellen. 'Je vecht tegen een bedrijf met een monopoliepositie', zegt Claessen. 'De PTT geeft geen duimbreed toe.'

De PTT gaat ervan uit dat seksverslaafden hun probleem ontkennen. Er is zelfs een Stichting Anonieme Bellers opgericht, om mensen van hun praat- of seksverslaving af te helpen. In 1990 begon de overheid een landelijke campagne om mensen te waarschuwen tegen veelvuldig gebruik van dure 06-nummers, met als slogan: 'Bel ze gerust, maar bel bewust'.

Met Claessen zijn nog 191 andere vermeende telefoonseksverslaafden vorige week in het ongelijk gesteld. Zij moeten nu hun hoge rekeningen vereffenen. Hun kosten variëren van tweehonderd tot dertigduizend gulden. Van 280 klanten zal de PTT hun spooknota's opnieuw onderzoeken.

Inmiddels hebben 117 bellers een schikking van de PTT geaccepteerd. Een van hen is J. de Pijper uit Heerlen. Zijn telefoonrekening steeg drie jaar geleden van zestig naar driehonderd gulden per maand. De Pijper ging er aanvankelijk van uit dat hij door de PTT werd opgelicht. Hij huurde bij de Primafoonwinkel een toestel met een elektronisch slot en liet de stekker daarvan in het stopcontact verzegelen.

Vanaf dat moment kon de familie De Pijper alleen nog maar gebeld worden. Toch kwam er een rekening van drie à vierhonderd gulden, met daarop 06-nummers en sekslijnen in het buitenland. Toen hij dreigde de zaak voor de Geschillencommissie Post en Telecommunicatie te laten komen, kwam de PTT hem tegemoet. Hij hoefde de kosten van de sekslijnen niet te betalen.

'Ik kan niks bewijzen', zegt De Pijper. 'Maar uit het feit dat ik die omstreden nummers niet hoef te betalen, leid ik af dat de PTT er ook van uit gaat dat lijninbraak niet onmogelijk is.'

Volgens de meest recente gegevens van de PTT bellen meer dan achtduizend mensen tientallen keren per week met babbel- en sekslijnen. Duizenden huishoudens komen daardoor in betalingsproblemen. Elke maand wordt in Nederland op die manier voor meer dan twintig miljoen gulden verbeld. Meer dan de helft daarvan gaat rechtstreeks naar de PTT.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden