'Vroege' Stravinsky gevonden in archief

Na honderd jaar is in Sint Petersburg een verloren werk van Igor Stravinsky teruggevonden. De Russische componist (1882-1971) schreef Funeral Song naar aanleiding van de dood van zijn leraar Nikolai Rimsky-Korsakov in 1908. Het langzame orkeststuk, dat twaalf minuten duurt, werd slechts een keer opgevoerd in 1909. Tijdens de turbulente Russische Revolutie van 1917 raakte het weg.

Igor Stravinsky.

De Russische onderzoekster Natalya Braginskaya maakte haar ontdekking van - in het Russisch - Pogrebal'naya Pesnya vorige week bekend op een conferentie van de International Musicological Society.

'In het werk zitten echo's van de muziek van Rimsky-Korsakov, maar ook van Wagner', zegt Braginskaya in The Guardian. 'Stravinsky bewonderde Wagner tijdens zijn jeugd veel meer dan hij in zijn latere leven wou toegeven.'

De componist noemde Funeral Song in zijn autobiografie een van zijn beste vroege werken, maar kon het zich niet meer precies herinneren. In 1910 werd Stravinsky internationaal bekend na een opvoering van zijn ballet De Vuurvogel in Parijs.

Bijzonder

De Nederlandse Stravinskykenner Elmer Schönberger noemt de vondst bijzonder. 'Vóór De Vuurvogel had Stravinsky nog geen eigen stem. De Funeral Song toont de hechte band die Stravinsky met zijn leraar had, voor wie hij nog andere stukjes componeerde. Zo schreef hij onder meer een koorstuk, dat sindsdien vermist is. Toen hij ouder werd, zette Stravinsky zich juist heel erg tegen zijn oude mentor af.'

Onderzoekster Braginskaya ondernam meerdere pogingen ondernomen om het werk terug te vinden, maar het was een alerte bibliothecaresse die het ontdekte, toen het archief van het conservatorium van Sint-Petersburg werd leeggemaakt bij een reorganisatie van het gebouw. De bibliothecaresse vond de orkestpartijen tussen stapels manuscripten die al decennia onaangeroerd waren gebleven.

Persona non grata

De vondst kwam niet geheel onverwacht. Russische musicologen vermoedden al jaren dat de partijen van het werk nog bewaard waren in de archieven van het conservatorium of van het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg, waar nog hopen manuscripten opgeborgen liggen zonder enige classificatie.

In de Soviet-Unie was Stravinsky bovendien persona non grata, waardoor het zoeken naar zijn verloren muziek niet erg werd aangemoedigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.