'Schandaalkrant' na 168 jaar ten onder aan eigen schandaal

De best verkopende krant van de Engelstalige wereld is niet meer. Na 168 jaar trekt mediamagnaat Rupert Murdoch de stekker uit het schandaalblad News of the World, dat nu aan haar eigen schandaal ten onder is gegaan. Het nieuws komt wel heel onverwacht. Is de krant alleen bezweken aan de externe druk, of spelen er ook strategische belangen voor de invloedrijke Murdoch?

Beeld ap

News of the World is bekend en berucht vanwege de vergaande methoden waarop de krant soms aan haar nieuws komt. De krant kwam in opspraak nadat bleek dat journalisten massaal voicemails van vele Britten hackten. Aanvankelijk leek het alleen te gaan om
hooggeplaatste figuren als prins Charles, maar de laatste dagen is steeds meer naar voren gekomen dat het schandaal een veel
grotere omvang heeft dan dat.

Zo bleken de journalisten er niet voor terug te hebben gedeinsd om de voicemailberichten van een vermist meisje te wissen, om berichten te kunnen onderscheppen. De familie dacht daardoor dat ze nog leefde, maar ze was toen al vermoord, bleek later. Ook de telefoons van omgekomen militairen bleken te zijn gekraakt.

Onder druk
Het gevolg: woedende lezers, politieke veroordelingen en vluchtende adverteerders. Dat heeft de krant de afgelopen dagen steeds meer onder druk gezet. Toch kwam het nieuws dat Murdoch de krant de nek omdraait behoorlijk onverwacht. De 200 journalisten die bij de krant werken, moesten het bericht zelfs via andere media vernemen. Rijst de vraag: waarom geeft Murdoch zichzelf zo snel gewonnen?

Zelf zegt hij vandaag in de media: 'News of the World is opgericht om anderen ter verantwoording te roepen. Maar de organisatie heeft gefaald toen het over zichzelf ging.' De Amerikaans-Australische mediabaron is het hoofd van News Corp., dat naast The News of the World ook de kranten The Sun, The Times en The Sunday Times bezit. Ook Sky Televisie en uitgeverij Harper Collins zijn onderdeel van zijn media-organisatie. Murdoch is daardoor behoorlijk invloedrijk in Groot-Brittannië.

Meteen nadat Murdoch bekend had gemaakt dat hij News of the World opdoekt, werd er gespeculeerd dat hij dat doet om een lucratieve tv-deal binnen te kunnen halen. De Britse regering gaf hem deze week toestemming om de 61 procent van satellietzender BskyB te kopen die hij nog niet heeft. Die kans om zijn monopoliepositie nog verder uit te bouwen zou hij niet in gevaar willen brengen met een in opspraak geraakte krant.

Rebecah Brooks
Ook wordt gespeculeerd dat Murdoch met deze beslissing de baan van Rebecah Brooks hoopt te sparen. Zij is nu hoofdbestuurder van
zijn Britse media-imperium, maar was ten tijde van de vermaledijde afluisterpraktijken redacteur bij News of the World. Brooks heeft altijd volgehouden dat zij er niets van afwist, en Murdoch steunt haar hierin.

Tegelijkertijd zou hij met News of the World met een schone lei willen beginnen, door de krant onder een andere naam en met een ander ontwerp uit te gaan geven.

Hoe het ook zij, zondag rolt de allerlaatste editie van de oude bekende News of the World van de persen. Het nummer bevat geen advertenties, en de opbrengst gaat naar goede doelen.

Rebekah Brooks en Rupert Murdoch Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.