Update

'Samenvattingen Eredivisie wellicht naar nieuwe zender'

Het Amerikaanse tv-netwerk Fox mag definitief een meerderheidsbelang nemen in Eredivisie Live. Daarmee heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingestemd. Dat hebben beide partijen vanmorgen bevestigd.

Presentator Jan Joost van Gangelen interviewt Feyenoord-trainer Leon Vlemmings voor het tv-programma Eredivise Live, 2009. Foto ANP

Eigenaar Rupert Murdoch lanceert over anderhalf jaar mogelijk een nieuwe Nederlandse tv-zender onder de naam FOX, waarop vanaf 2014 ook de samenvattingen van de Eredivisie kunnen worden uitgezonden. Raymond van der Vliet, algemeen directeur FOX International Channels, stelt in De Telegraaf dat de eventuele nieuwe FOX-zender een open net zal zijn omdat de Mediawet dat verplicht.

De NOS heeft al laten weten ook na 2014 - wanneer het huidige contract afloopt - graag de voetbalsamenvattingen behoudt: 'We moesten op deze goedkeuring wachten. We gaan nu zeker proberen om de rechten te houden. We kunnen zeker niet onrealistisch bieden, want we hebben te maken met bezuinigingen. Maar we zitten nog in de wedstrijd en we gaan proberen te scoren', zei hij in het Radio 1- Journaal.

1 miljard
De firma van mediamagnaat Rupert Murdoch maakte in augustus bekend dat het een belang van 51 procent verwerft in Eredivisie Media & Marketing (EMM). Het bedrijf verzekerde zich voor de komende 13 jaar van de uitzendrechten van de Eredivisie. Naar verluidt is daarmee een bedrag van 1 miljard euro gemoeid. De 18 clubs en de KNVB hebben eerder al ingestemd met het bod. De zenders die nu Eredivisie Live zijn, blijven wel achter de decoder.

Alex Tielbeke, directeur van EMM, is verheugd over het besluit. 'We zijn blij dat de samenwerking tussen EMM en Fox nu echt van start kan gaan. De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal, hetgeen goed nieuws is voor de clubs maar zeker ook voor de fans. Door de lokale en internationale ervaring van Fox te combineren met onze eigen tv-zender worden we in staat gesteld de fans optimaal en met hoge kwaliteit te bedienen en het succes van Eredivisie Live verder uit te bouwen.'

Fox International Channels maakt deel uit van een internationaal gezelschap van sportzenders in onder meer Noord- en Zuid-Amerika, Azië en ook in Europa. Fox en EMM gaan nu onderzoeken hoe ze de mediarechten van de eredivisie zo optimaal mogelijk gaan exploiteren. Beide partijen bekijken ook of er een extra tv-zender wordt gecreëerd.

KNVB
De KNVB noemt de goedkeuring van de plannen van het Amerikaanse tv-netwerk Fox een positieve ontwikkeling voor de eredivisie. 'Het is goed is dat er nu duidelijkheid is', liet de voetbalbond in een reactie weten. 'De KNVB is blij voor de Eredivisie CV dat de plannen nu echt verder vormgegeven kunnen worden. Zoals de bond al in de zomer aangaf, past deze ontwikkeling bij het ondernemerschap dat ECV/EMM 4 jaar geleden is gestart en is die goed voor het voetbal in brede zin. Enerzijds wordt de zender verder geprofessionaliseerd, anderzijds is het in financieel opzicht goed voor de clubs.'

Meer over