Metropole Orkest krijgt subsidie tot 2017

Het Metropole Orkest krijgt toch alsnog financiële steun, tot 2017. De regeringspartijen PvdA en VVD zijn het daarover eens geworden, heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dinsdag gemeld.

Het Metropole Orkest speelde in perscentrum Nieuwspoort dinsdagmiddag een concert als demonstratie tegen de aangekondigde bezuinigingen. Beeld ANP

Het orkest krijgt de komende jaren in totaal 16 miljoen euro. Eerder was al 9 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar VVD en PvdA willen dat daar nog eens 7 miljoen euro bijkomt. Dat moet worden betaald uit de mediabegroting van staatssecretaris Sander Dekker en uit de cultuurbegroting van minister Jet Bussemaker, beiden van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Dichttimmeren
Het is nog onduidelijk waarop moet worden bezuinigd nu het orkest extra geld krijgt. VVD en PvdA zijn het daar wel over eens, maar willen niet alles dichttimmeren zodat de bewindslieden zelf ook kunnen meekijken.

Het kabinet moet nog een besluit nemen over het voorstel. Bussemaker waarschuwde eerder al dat het redden van het Metropole ten koste zou gaan van andere zaken, zoals cultuureducatie of andere orkesten.

Na 2017 moet het orkest volgens Van Dam op eigen benen kunnen staan of opnieuw een aanvraag doen voor subsidie.

Motie
Het Kamerdebat over de toekomst van het Metropole Orkest was eigenlijk maandag al afgerond, waardoor het doek voor het gezelschap leek te zijn gevallen. Nu Van Dam en zijn VVD-collega Matthijs Huizing een oplossing hebben gevonden, wordt het debat waarschijnlijk donderdag heropend zodat een motie kan worden ingediend. Daarover zal dan donderdag ook worden gestemd, zodat de toekomst van het orkest helder is.

Erkenning
De leden van het orkest zijn opgetogen over de financiële steun. 'We zijn ongelofelijk blij dat de coalitie ons de kans heeft gegeven om een toekomst op te bouwen', liet Pieter Hunfeld van het orkest weten. 'We hebben nooit willen zeuren en snappen dat er bezuinigd moet worden. We hebben vooral geprobeerd te laten zien wat we kunnen en het is fijn dat we die erkenning krijgen', aldus Hunfeld. Desalniettemin is er werk aan de winkel, benadrukt hij. Vanaf augustus moet het orkest de helft van zijn inkomsten zelf genereren, terwijl dat nu niet gebeurt. 'We moeten alsnog een wereldprestatie leveren, maar we gaan ons stinkende best doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.