'Mensenfotograaf' Steye Raviez (1942-2017) gaf grote opiniebladen jarenlang een gezicht

Postuum Steye Raviez (1942-2017 )

De gloriejaren van fotograaf Steye Raviez vielen samen met die van zijn  opdrachtgevers, de grote ­opiniebladen. Hij gaf ze jarenlang een gezicht.

Steye Raviez. Beeld Alexander Vinogradov

Blader door zijn pas verschenen boek 'De beste mensenfotograaf die ik ken' en je moet constateren dat veel van de door hem geportretteerden inmiddels zijn overleden. In die zin weerspiegelt het oeuvre van de maandag aan een auto-immuunziekte gestorven fotograaf Steye Raviez (74) feilloos het tijdperk waarin hijzelf bloeide. De hoogtijdagen van Haagse Post en Vrij Nederland, de jaren 70 en 80, toen hij veel gezichtsbepalende Nederlanders fotografeerde.

Zoals schrijver Gerard Reve (wiens in een brief aan de fotograaf genoteerde compliment uit 1979 nu fungeert als titel van wat Raviez' afscheidsboek blijkt te zijn). Journalist Ischa Meijer, met zijn typerende borende en tegelijk schertsende blik. De woeste schrijver Jan Wolkers, thuis op Texel.

'Mensenfotograaf'

Kunstenaar en dichter Lucebert. VN-columniste Renate Rubinstein, licht argwanend glurend van onder haar pony. Politicus Pim Fortuyn, even ijdel als onzeker. Minister Arie Pais van Onderwijs, in 1979 op de Chinese Muur, getooid met over de oren getrokken bontmuts. Het zijn enkele representanten van het cultuurlandschap die voor Raviez poseerden.

Het zijn portretten zonder spektakel, effectbejag of nadrukkelijke pose. Raviez had een afkeer van het theatrale in de fotografie. Zijn portretten kenmerken zich door een zekere ernst. Hij leek oprecht te zoeken naar een blik die zijn model typeert, naar een houding die karakter verraadt, de uitstraling waarin psychologie zichtbaar wordt. Veel geduld moet Raviez hebben gehad om iets van persoonlijkheid op film vast te leggen.

Er schuilt iets tragisch in het vak van een 'mensenfotograaf' zoals Raviez was. Met het verstrijken der jaren raken de meeste van zijn modellen in vergetelheid en boet zijn werk onontkoombaar in aan journalistieke relevantie. Wellicht hebben Raviez'portretten geen eeuwigheidswaarde. Maar zo'n portret van Wolkers en zijn Karina, of de blonde god/acteur Rutger Hauer in trui met Mickey Mouse erop - daar kunnen nog generaties mee vooruit.

Jan Wolkers, gefotografeerd door Steye Raviez.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.