'Laat grondstoffen voor smartphones op zeebodem met rust'

Wetenschappers waarschuwen voor een ecologische ramp als de mens kostbare metalen en mineralen gaat delven op de zeebodem die nodig zijn voor smartphones en hybride auto's. Het delven heeft mogelijk grote effecten op de systemen in zee en moeten volgens de wetenschappers eerst onderzocht worden.

Marine biologen op de bodem van de Dode Zee op een diepte van 30 meter. Beeld epa

Het kan nog tientallen jaren duren voordat het mogelijk is om grootschalig te delven op de zeebodem, maar door moderne roboticatechniek en oplopende grondstofprijzen komt het winnen van grondstoffen op de zeebodem steeds dichterbij. 'Het is nu de tijd om hier goed over na te denken', stelt Lisa Levin, leider van een team wetenschappers op de wetenschappelijke bijeenkomst AAAS.

 
Één van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw is het behoud van de ecologische systemen in de diepe oceaan
Lisa Levin

Pauze
Levin wil een pauze inlassen in de technologie die het delven van grondstoffen op de zeebodem mogelijk maakt. 'Er moet eerst worden nagedacht', zegt Levin tegen BBC News. 'Het beste moment om na te denken over ecologisch systemen is voordat het delven begint. En dat is nu.'

'Één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw is het behoud van de ecologische systemen in de diepe oceaan', stelt Levin op de bijeenkomst. Volgens de wetenschapper is een kettingreactie onvermijdelijk als de zeebodem aangetast wordt.

Voedingsstoffen
Als in de bodem grondstoffen worden gewonnen zullen volgens het team voedingsstoffen voor planten en dieren verloren gaan. 'Het ecosysteem is al extra kwetsbaar doordat de concentraties van CO2 in de lucht oplopen, en deze in de zee ook groter worden', stelt Levin. 'Daarom is het nu nodig om een plan te maken zodat dit kwetsbare ecosysteem behouden kan worden.'

Levin wil voorkomen dat er op afstand lukraak metalen en mineralen uit de zeebodem worden gehaald. Vissers hebben de zeebodem al aangetast met visnetten, wat volgens de wetenschappers een goed voorbeeld is van hoe het niet moet gaan. Er moet een manier worden gezocht om de bodem te beschermen. Tot deze manier gevonden is stellen de wetenschappers dat de zeebodem met rust gelaten moet worden.

Een accu van een hybride auto. Beeld reuters

Apparaten steeds duurder
In de race tegen de klok waarin de vraag naar moderne apparaten steeds groter wordt en de hoeveelheid grondstoffen kleiner, is de waarschuwing en de voorgestelde pauze van de wetenschappers een tegenslag voor de markt van moderne apparatuur. Als de pauze te lang duurt zullen moderne apparaten steeds duurder worden.

Een van de grondstoffen waarvan de wetenschappers weten dat deze op de zeebodem ligt is lanthaan. Een metaal dat wordt gebruikt in de accu van hybride auto's. 'Ook liggen er nog andere metalen op de zeeboden die nu nog niet economische waardevol zijn', zegt Levin tegen BBC News. 'Maar binnen 50 jaar zijn deze grondstoffen waarschijnlijk noodzakelijk.'

Een werker smelt het zeldzame metaal lanthanum om in een smelterij in China. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.