SOMBERMAN

'Ik ben door het ijs gezakt. Niemand houdt van me'

Somberman wil schrijver worden. Niet van bestsellers, maar van niet al te beste boeken, die slecht verkocht worden, afgekraakt door de critici en waarvoor hij geen uitgever kon vinden en die hij dus maar in eigen beheer uitgaf. Hoe kwam hij op dit idee?

Toen Somberman nog een somber joch was en in de hoogste klas van de lagere school zat, moest hij van de meester een opstel schrijven. Waarover stond hem vrij. 'Ik weet niks', zei hij tegen de meester. Het was winter en de meester zei dat hij dan maar over ijspret moest schrijven. Hij vond ijspret niet leuk. Je schaatsen onderbinden en meteen hard op je magere billen vallen. Wat was daar nou aan? Na lang op zijn pen bijten produceerde hij twee zinnen: 'Ik ben door het ijs gezakt. Niemand houdt van me.' De meester gaf hem een 1 voor zijn opstel.

Nu wil Somberman er zich niet zo makkelijk van afmaken. Integendeel: er zal geploeterd moeten worden, gekreund en gezweet. Het is weer winter en hij huurt een onverwarmd zolderkamertje, want daar, wil het verhaal, schijnen schrijvers rillend van de kou, ver van de wereld, zich aan het schrijven over te geven.

Somberman schrijft: 'Grijsbink zwerft eenzaam over straten.' Het is te mooi. Hij maakt ervan: 'Grijsbink hinkt over straten.' Beter nog: 'Grijsbink hinkt een put in.'

Somberman geeft het op en laat Grijsbink in de put zitten. Gelukkig geen schrijver geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.