'Gaza krijgt de hele opbrengst' Zo 28.12.08

Fagottist Alban Wesley is met de andere leden van Calefax de drijvende kracht achter het festival PAN...

Het alledaagse pannetje op het T-shirt van fagottist Alban Wesley (1967) doet nauwelijks recht aan de ware inspiratie voor het festival PAN dat hij met de andere leden van Calefax organiseert. Een pan mag dan veel herrie betekenen en een reservoir zijn voor veel ingrediënten, PAN staat vooral voor de beschermheilige van het rietkwintet. ‘Pan is de Griekse bosgod die de nymf Syrinx belaagde en op het moment dat hij haar greep, door toedoen van Zeus, niet meer dan een bundeltje riet in zijn handen had. En dat werd de panfluit.’

Een panfluitspeler zit er overigens niet in het rietblazersensemble Calefax dat komende zondag in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam de vijfde editie van het ‘kortste muziekfestival van Nederland’ presenteert. Alle vijf musici, Raaf Hekkema (saxofoon), Olivier Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Jelte Althuis (basklarinet) en Wesley, zullen die avond een aantal acts introduceren, die ze uit persoonlijke interesse kozen.

Wesley: ‘Ik heb Merlijn Twaalfhoven erbij gehaald. Hij vertoont een filmpje over een project dat hij voorbereidt ten behoeve van een muziekschool in Gaza. In januari organiseert Merlijn een avond in Paradiso waarop iedereen zijn overtollige cd’s kan inleveren. Die cd’s zijn te koop voor 1 euro en de opbrengst daarvan, plus de overgebleven cd’s, gaan naar Gaza.’ Komende zondag nemen hij en zijn collega’s al een voorschot op deze actie. ‘Merlijn kan maar beter met een bestelbusje komen’, zegt Wesley.

Zijn collega’s kwamen op de proppen met de bigband Tetzepi BigTet, Raphaela Danksagmüller, die de duduk bespeelt (‘een Armeens blaasinstrument dat lijkt op een ronde tafelpoot met gaatjes’), Wouter Snoei (‘elektronische klanktovenaar’) en striptekenaar Hanco Kolk. En met algemene stemmen werd het trio van Tony Overwater binnengehaald. Met dit jazztrio onderhoudt Calefax een warme relatie, die onder meer resulteerde in een Ellington-project en hun internationale tournee Far East Revisited.

‘Er zullen zondag ook nog een paar surprise-acts zijn. Iedereen treedt maximaal 15 minuten op, en belangeloos zodat de toegangsprijs laag gehouden kon worden. We willen heel graag dat het festival een eye-opener is voor het publiek, een soort muziekproeverij.’ Wat helemaal past in het profiel van Calefax, dat in zijn 23-jarig bestaan heeft bewezen een brede interesse te hebben, die voert van Monteverdi en Bach tot Guus Janssen en Zappa. De composities moesten wel steeds worden bewerkt voor vijf rietblazers.

Zo is inmiddels een nieuw genre ontstaan. ‘Wij beschikken nu over bijna tachtig speciaal voor ons geschreven composities. Soms liggen ze onaangekondigd op de mat. Ook vanuit het buitenland.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.