'Even was Suriname een gewoon land'

Het is eigenlijk heel simpel

Robert Vuijsje in Suriname Beeld Guus Dubbelman

Astrid Roemer, die deze week de P.C. Hooft-prijs kreeg, de prachtige vrouw die decennia geleden zei dat ze misschien het liefst niet schreef, omdat schrijven eenzaam maakt, komt uit een land waar nog maar heel weinig gelezen en geschreven wordt.

Suriname is een klassiek ontwikkelingsland waar de mensen andere dingen aan hun hoofd hebben - stroomuitval, onverhoedse devaluaties, drie aan elkaar geknoopte baantjes om de rekeningen te kunnen betalen en grillige politiek - dan het kopen van een boek.

Trouw drukte deze week een mooi verhaal af waarin Suriname-correspondent Pieter van Maele het barre literaire klimaat schetst: amper schrijvers, amper lezers, amper literair vuur. Wie wil en kan schrijven, vertrekt naar verre buitenlanden, op een handvol dappere doorbijters na. Van Maele citeert Rappa, 's lands geestigste columnist annex toegewijd uitgever: 'De literaire wereld van dit land worstelt met inteelt. Er is geen aanvoer van nieuwe ideeën. Suriname is nooit een doorgangshuis geweest, maar altijd een vertrekpunt of een eindbestemming. We zijn een treuzelende samenleving gebleven.'

Toch was de ontroerendste ontmoeting tussen schrijver en lezers die ik meemaakte in Paramaribo, toen Robert Vuijsje er zijn bestseller Alleen maar nette mensen kwam promoten. Ik hobbelde mee voor een stukje.

Hij werd groots onthaald, grootser dan waar dan ook. Scholieren vertaalden zijn boek in een toneelstuk, iedereen wilde met hem op een selfie, en nergens gezeur te horen over stereotypen en de positie van de zwarte vrouw in de literatuur. Vuijsje was ontroerd, zei hij. Omdat aan het andere eind van de wereld zijn boek gelezen en begrepen is door jongeren wier leven en omgeving mijlenver afstaat van het zijne.

Ik was ook ontroerd: even was Suriname geen vertrekpunt of eindbestemming, maar een gewoon land waarin mensen 'goed boek!' tegen elkaar zeggen.

Robert Vuijsje in Suriname Beeld Guus Dubbelman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.