‘Als Rob en ik er vijf of zes halve liters in hebben zitten, gaan we over op wodka’

Wim (85), gepensioneerd aannemer, houdt van de gezelligheid in het Wapen van Bakenes in Haarlem.

Stamgast Wim Beeld x

‘Begin oktober ga ik naar Gambia, voor de zesde keer. Ik ging altijd met Kees en Rob, maar Kees leeft niet meer, dus nu gaan we met zijn tweeën. Het water daar is niet te vertrouwen, dus we beginnen de dag met een potje bier. In de middag ga ik, als ik er nog op kom, een paar uurtjes paardrijden, loop ik over het strand en drink ik bier. Je moet flink drinken, want je transpireert veel natuurlijk. Ik drink daar ook weleens water hoor, uit een fles, als ik mijn tanden poets.

‘Rond 7 uur, als Rob en ik er vijf of zes halve liters in hebben zitten, gaan we over op wodka. We laten er twee inschenken, anders zit er niks in zo’n glaasje. Tot een uur of 5 dansen we. Ik hou het nog goed vol.

‘Mijn vrouw overleed elf jaar geleden. De laatste vijf jaar van haar leven heb ik voor haar gezorgd. Door verkalking raakte ze haar been kwijt, en toen kreeg ze ook nog slokdarm­kanker. Een armoedige bende, podverdee. Op het laatst kon ze niet meer praten of eten. Je moet het eigenlijk niet zeggen, maar ik was blij toen ze overleed. Dat is toch geen leven?

‘Mijn huidige vriendin, een Kroatische van 41, heb ik een jaar later leren kennen. We kregen wat, het ging uit en we zagen elkaar vervolgens acht jaar niet. Ik sta vorig jaar in een winkel en denk: wat staat dat vrouwtje me aan te kijken? Ik loop naar buiten en hoor: ‘Dag Wim.’ Ik zeg: ‘Dag Wim? Hoe weet jij nou dat ik zo heet?’ Ze had ander haar, was iets aangekomen. ’s Avonds zijn we uit geweest, dat was prachtig. Zodoende is het weer een beetje… jawel.

‘Mijn zuster is alles voor me. Als je haar ziet: ze is 89 en gister had ze nog tien mensen over de vloer. Twee keer per week kom ik bij haar over de vloer. Iedere week ga ik twee keer bij haar eten en borrelen. Advocaat met slagroom.

‘Ik hou van gezelligheid Ik ben twee keer per week bij het Wapen van Bakenes en ik ga twee keer per maand naar Amsterdam, met mijn beste vriend Ger de Zeedijk op. Vaak missen we de laatste trein terug naar Haarlem van 3 uur, maar er staat gelukkig een rij taxi’s. De volgende ochtend ben ik er om half 6 weer uit. Nou, laat het 6 uur zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.