'Als ik het goed heb, zijn we met z'n elven'

Weekbladen

Elke donderdag: Wat is lezenswaardig deze week? De modellen Brunswijk en Bouterse, een oppersnotneus en snookeren als Van Gogh.

Beeld x

Een nieuwe eigenaar, een nieuwe hoofd-redactie en, jazeker, nieuw elan: Nieuwe Revu beleeft een doorstart die vooralsnog goed uitpakt, met meer ernst en minder flauwekul.

Deze week bijvoorbeeld vormt een special over Suriname het hart van het blad, naar aanleiding van de verkiezingen op 25 mei. Het verhaal 'Hoe Baas Bouterse aan de macht blijft' telt maar liefst vijf pagina's. Daar zit een gedachte achter.

Leuk en origineel: het interview met Sharon Bouterse (19), kleindochter van, en Yoni Brunswijk (25), dochter van. Sharon over haar broers en zussen: 'Als ik het goed heb, zijn we met z'n elven.' Yoni weet ook niet precies hoe het zit in haar familie. 'Het zijn er sowieso een heleboel.'

Jesse Klaver

Ze zijn bevriend en allebei model. Sharon zou wel wat grotere borsten willen hebben, 'maar goed, mijn vader wil niet dat ik onder het mes ga'. Haar vader is Dino, de man die vastzit in de Verenigde Staten wegens smokkel van drugs en wapens.

De columnisten van Nieuwe Revu zijn echte mannen: zo mogen we Maxim Hartman, Özcan Akyol en Leon Verdonschot toch wel noemen. Hartman schrijft over een ontmoeting met de vorige hoofdredacteur van het blad, Erik Noomen. Die zei laatst tegen hem dat hij in zijn column niet zo van de hak op de tak moet springen.

'Ik vind dat Noomen zijn bemoeibek moet houden. Hij zal toch niet voor niks ontslagen zijn?' Het is mogelijk grappig bedoeld.

Gebleven is de rubriek 'Wie denkt... wel dat hij is', met deze week Jesse Klaver. Elsevier gaat nog een stap verder en gooit hem op de cover. De reden: in de politiek is hij de 'oppersnotneus'.

Niet dat het rechtse opinieweekblad de linkse politicus niet waardeert, integendeel. De toon van het commentaar is welwillend. De boodschap: onderschat hem niet. 'Rechts kan nu de schouders ophalen en smalen: we zwaaien het ventje vriendelijk uit! Maar Klaver is een niet te onderschatten publiciteitsfenomeen.'

En passant neemt Elsevier het op voor Fons de Poel, die man die Klaver een snotneus noemde en daarna als presentator het veld moest ruimen bij Brandpunt. Dat had echt niet gehoeven van Elsevier. 'In de politiek betekent snotneus dat je jong bent en brutaal (...). Snotneus is geen belediging. Integendeel, het is een geuzentitel.'

Mannenvriendschap

De Groene Amsterdammer gaat nog een stap verder en heeft het over 'Koning Klaver'. Voor een omvangrijk portret koos Vrij Nederland het spoor van een vorige koning, Jeroen Dijsselbloem. In het weekeinde tuiniert hij nog steeds het liefst, de varkens voert hij zelf en hij kijkt - en dat verbaast nu natuurlijk niemand meer - graag naar Boer zoekt Vrouw.

Nog smeuïger is een verhaal uit The New Yorker in buitenlandmagazine 360 over een 'getormenteerd genie', snookerspeler Ronnie O'Sullivan. Beste uitspraak: 'Hij is net Van Gogh.'

Meer echte mannen in de Groene, waarin Joost de Vries een verhaal schreef over een fenomeen dat de laatste tijd nogal vaak in de media opduikt, de mannenvriendschap. De kop nodigt uit tot lezen, of juist niet: 'De grootste lul.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.