verslaggeverscolumnmargriet oostveen

Zwembaddebat in Tilburg: een kleine cursus ‘benoemen’ voor niet-wegkijkers

Margriet Oostveen Beeld
Margriet Oostveen

‘Beestachtig’ was het.

Het ‘leek op oorlog’. En omdat het ‘in ieders belang is dat we samen niet meer wegkijken’ van problemen die we moeten ‘benoemen’, vroeg Hans Smolders van de Lijst Smolders Tilburg een spoeddebat aan over het verstoorde Halloweenfeest in het Tilburgse zwembad Stappegoor, op 3 november.

De politie moet alle camerabeelden nog onderzoeken en de burgemeester verwacht uitsluitsel over drie maanden. ‘Dit is het gevolg van twintig jaar wegkijken’, weet Smolders desondanks maandagavond al. ‘En als we blijven wegkijken wordt de maatschappij ontwricht.’

De sympathieke Smolders zegt het zoals altijd vriendelijk, maar dringend. En daarna doet iedereen ijverig een duit in het zakje.

De VVD vindt het allemaal ‘te griezelig voor woorden’.

De PvdA spreekt van ‘een aanslag op het vertrouwen in de overheid’.

Spoeddebat Beeld RV
SpoeddebatBeeld RV

Het Halloweenfeest haalde zelfs het Journaal. Omroep Brabant zette nogal de toon door van een ‘rampfeest’ te spreken. Je zag (filmpje van een telefoon) een groep jongens met donker haar wat wild op het water slaan. Omroep Brabant had als getuige ene ‘Manuela’ onherkenbaar gemaakt, met zo’n schaduwprofiel en het blikken stemgeluid uit de betere kinderpornodocumentaire. ‘Manuela’ (34) had ‘alles gezien’. Hoe een ‘megagroep’ al bij de ingang stond te duwen en trekken en later in het bad kinderen ‘onder water’ aan het duwen was. Hoe ze ‘één meisje van 14 voor mijn neus in haar kruis grepen’. Hoe Manuela de leeftijd van dat meisje zo exact wist, werd dan weer helaas niet duidelijk.

Het verstoorde zwembadfeest Beeld Omroep Brabant
Het verstoorde zwembadfeestBeeld Omroep Brabant

En er zouden ook vier meisjes zijn aangerand. Of nee, drie. Zij het dat volgens het feitenrelaas van de gemeente alleen drie meisjes door badmeesters ‘preventief uit het zwembad gehaald’ werden, toen een stel jongens ze wilden tegenhouden in de wildwaterbaan. Misschien wel iets té preventief: ‘De meisjes verklaarden later dat zij de aanraking niet als aanranding hadden geïnterpreteerd.’

Niemand deed dan ook aangifte of een melding van iets dergelijks, ook niet na aandringen van de politie.

Maar dat is volgens Hans Smolders ‘omdat mensen doodsbang zijn’.

Zou het? Zeker is dat een flinke groep jongens zich als typisch Nederlandse klootzakken gedroeg: als voetbalhooligans, om precies te zijn. Precies zo agressief verpestten ze de sfeer, ook voor kleine kinderen, en hadden ze maling aan elk gezag. Toen het feest voortijdig werd afgeblazen zijn er buiten ook vernielingen aangericht. In dit opzicht zou je deze jongens kortom voorbeeldig aangepast aan een tamelijk dominante westerse mannencultuur kunnen noemen.

Of ze aan meisjes hebben gezeten, moet blijken als de beelden zijn bestudeerd. Onmisbaar voor wie hun allochtone achtergrond de schuld wil geven. Smolders, bij voorbaat: ‘Je moet dat wel benoemen omdat de gelijkheid van man en vrouw hieraan ten grondslag ligt.’

De meeste raadsleden spreken nog keurig van ‘Tilburgse raddraaiers’. Maar niemand in Tilburg is nog zo gek om aan Hans Smolders te vragen of hij misschien niet een tikkeltje doorschiet.

Hans Smolders Beeld
Hans Smolders

Hans Smolders: die Pim Fortuyn chauffeerde op de dag van de moord en onvervaard achter Volkert van der G. aanrende. Die in Tilburg terecht faam verwierf als de politicus die zich inzet voor gewone mensen met een probleem. En op wie in maart maar liefst 21 procent van de Tilburgse kiezers stemde, bij een opkomst van 45 procent. Bam. Grootste partij met tien zetels.

En toch kwam Smolders niet in het college. Tweede partij D66 (negen zetels) sloot hem bij voorbaat van de onderhandelingen uit wegens een te verschillend ‘mensbeeld’: Smolders bleek ook regiomanager voor Forum voor Democratie.

Het is de vraag of dit een verstandige beslissing was. De Smolders-kiezers die ik in april sprak, toen ze tegen het cordon sanitaire rond Hans Smolders protesteerden, hadden opvallend vaak schoon genoeg van proteststemmen en van politieke nihilisten als Geert Wilders. Zij wilden juist ‘samen verder’, met de oude partijen. Ook Smolders klonk die dag mild.

Maar nu hem de kans op verzoenen en besturen is ontnomen, lijkt Smolders van plan zich helemaal de moeder te ‘benoemen’. Burgemeester Theo Weterings ontwikkelde een fenomenaal nietszeggend jargon om daarbij alvast géén wegkijker te lijken. Mijn favoriet: ‘We moeten aan de voorkant komen van het probleem. En ik trek de conclusie dat we al vaak aan de voorkant van het probleem zítten.’

Rest alleen nog de vraag van welk probleem precies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden