Zweedse regering verraadt Iraanse vrouw met bezoek aan Iran

Het bezoek van de Zweedse 'feministische regering' aan Iran was klap in het gezicht van de Iraanse vrouw.

Beeld IRNA

Je bent een hoogopgeleide geëmancipeerde progressieve westerse vrouw. Je (groot)moeder en haar generatiegenoten waren de eerste vrouwen in de geschiedenis die de straat opgingen om in een mannenwereld hun autonomie op te eisen. Geleidelijk sloopten ze de door mannen beheerste maatschappelijke orde en bevrijdden ze zich.

Voor de wet werden ze gelijk gesteld aan hun vader, hun man, hun broer en hun zoon. Ze waren vrij om zich te kleden zoals ze wilden, om te reizen waar ze wilden, om de baan te hebben die ze wilden, om hun leven in te richten zoals zij dat wilden.

Anno 2017 allemaal vanzelfsprekende feiten voor jou, want je bent er als eerste bij om anderen de les te lezen als je positie vergeten dreigt te raken. Dat deed ook Isabella Lövin, de vicepremier van Zweden. Onlangs publiceerde ze, samen met alle vrouwelijke kabinetsleden, een foto, waarop ze op z'n trumpiaans een decreet aan het tekenen was. Daarmee wilde ze de Amerikaanse president op de hak nemen, omdat hij weinig vrouwen in zijn kabinet heeft.

Lövin noemt het Zweedse kabinet dan ook de eerste feministische regering ter wereld met een feministisch buitenlands beleid.

Deze feministische regering hengelde deze week samen met veertig Zweedse multinationals in Teheran naar lucratieve contracten. De Iraanse vrouwen hadden eerder kennisgemaakt met de hoofddoeken van Federica Mogherini, de Europese commissaris voor buitenlandse betrekkingen. Maar het bezoek van deze eerste feministische regering ter wereld met maar liefst elf hoofddoeken was nog veel potsierlijker en heeft geleid tot veel ontzetting.

Daar sta je dan, in Iran, waar je (groot)moeders strijd op dit moment heftiger wordt gevoerd dan waar ook ter wereld. Waar vrouwen dagelijks op straat onderworpen zijn aan het toezicht van de paramilitaire zedenpolitie. De kleinste afwijking van hun strafwettelijk verplichte hoofddoek en voorgeschreven kleding wordt bestraft met vernederingen, gevangenisstraffen en zweepslagen.

Voor de Iraanse rechter zijn vrouwen maar half mensen; hun getuigenis weegt de helft van die van een man, ze erven ook maar de helft van wat een mannelijk familielid in dezelfde verwantschapsgraad erft. Zonder toestemming van hun man, vader of broer mogen ze zelfs geen eigen paspoort bezitten, laat staan dat ze het recht hebben te scheiden of het gezag over hun kinderen te krijgen.

Terwijl het totalitaire islamitische bewind al 38 jaar de moedige Iraanse vrouwen met geweld probeert klein te krijgen, boeken ze toch ongehoorde successen, met jouw en je moeders generatie als voorbeeld.

Uitgeput van de dagelijkse vernederingen, vermoeid van de gevangenismuren waarbinnen ze zitten, van de pijn van de zweepslagen van die dag, zien ze jou op de staatstelevisie. Je staat naast hun bebaarde onderdrukkers glimlachend met een hoofddoek op. Zo geef je ze nog een extra klap in het gezicht.

Op de televisie word je geprezen omdat je met je zedelijke kleding respect hebt betoond aan de geldende 'verheffende islamitische culturele normen en waarden' van het land. En dat in tegenstelling tot de gecorrumpeerde binnenlandse na-apers die nog ijldromen over de verdorven westerse normen en waarden.

Opperste leider Khamenei prijst in een tweet de positieve indruk die de Zweden hebben achtergelaten en voorziet een bloeiende toekomstige relatie tussen de twee landen.

Jouw verweer? Je moet het zien in het perspectief van hun cultuur. Die moet je respecteren. Wat bij ons in Zweden geldt, hoeft niet goed te zijn voor de vrouwen in Iran; zij hebben een andere cultuur.

Verwoord ik het zo goed?

Keyvan Shahbazi is cultureel psycholoog en van Iraanse afkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden