Zwarte Piet mag vertrekken, maar we hunkeren nog meer naar het moment dat die hele Goedheiligman zelf oplazert

Discussiëren over Zwarte Piet? Prima, maar dan zonder dat hele Sinterklaasgedoe.

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
null Beeld
Beeld

Toegegeven, het was een zware editie. Zondag had Arjen Lubach van Zondag met Lubach de afgelopen vijf jaar nog even dunnetjes overgedaan alvorens de pietendiscussie te 'resetten', maar zelfs dat bracht geen lucht. Nee, dit hele gelazer neemt zo onderhand de lol van het sinterklaasfeest wel flink weg, hoorden we zo links en (vooral) rechts.

Zelf hadden De Betrouwbare Mannetjes net een stapel pakketjes voor de respectievelijke buren in ontvangst genomen, toen we zagen hoe AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis bij DWDD zijn eigen Sinterklaasbestand binnen een week aan zijn laarsje lapte om in het gezelschap van een PVV-jongen met Alt-Righthaar met Georgina Verbaan en Anousha Nzume in debat te gaan.

De dames waren samen met 198 anderen in een 'Zwarte Piet is Racisme'-T-shirt op de foto gegaan en of dat nou een goed idee was. Georgina en Anousha vonden van wel, en waarom kon je ook in Anousha's boek lezen. De PVV-boy en Hans vonden dan weer van niet, maar mocht Anousha nu misschien ook even wat zeggen en ze had ook nog een boek geschreven. Tafeldame van dienst Hélène Hendriks verzuchtte dat de onwilligheid in de discussie misschien ook te maken had met vermoeidheid. Want dat had ze zelf een beetje. Dat ze moe was van de discussie. Matthijs vreesde dat ze er die avond niet uit gingen komen. Gelukkig mocht Özcan Akyol de volgende dag bij DWDD opdraven om te vertellen over zijn column in de Sinterklaasbestandkrant waarin hij kritiek leverde op de T-shirtactie die de vorige dag toevallig ook in DWDD aan de orde was geweest.

Het was duizelingwekkend. Zelfs de mensen die het er niet over wilden hebben, konden het niet laten. Zwarte Piet, zeg maar de Thierry Baudet van de vaderlandse feestdagen: een al dan niet racistisch baasje, maar te onweerstaanbaar en mediageniek om te laten liggen.

Natuurlijk, ook wij hadden ons er best tegenaan willen bemoeien, maar eerlijk gezegd hebben we er de puf niet meer voor. Ga maar na. Bezoekje van Sint bij de voetbal, bezoekje van Sint op papa's werk. Nog twee cadeautjes verzinnen voor het ene kind, nog drie voor het andere, hebben we ergens een wortel, iedere avond die lollige Jan Boerefluitjes en de onbegrijpelijke verhaallijn van het Sinterklaasjournaal, mailtje van Bol.com dat ze 'de levertijd van dit artikel te krap hebben ingeschat', wat is in godsnaam de juiste verhouding voor behangplaksel, een schoen voor mee naar school, een schoen voor in de Albert Heijn, schoentje bij de Hema. Nog snel een kleinigheidje voor de huisschoen halen, maar tussen 08 en 12 uur zou Bart Smit langskomen en het is inmiddels al 13.30 en tussen 14 en 21 uur staat Zalando al weer voor de deur, en dan moet het andere kind toch nog een extra cadeau omdat die Playmobil Kinderboerderij veel groter is dan op het plaatje leek en kan de hele tombol(.com)a opnieuw beginnen.

Hoewel hij door Trumps retweet van een oud Dumpertfilmpje waarin een zogenaamde moslim een jongen met krukken mishandelde even niet meer het meest onooglijke uithangbord van Nederland was, zien we Zwarte Piet liever vandaag dan morgen vertrekken. Toch hunkeren we meer naar het moment dat die hele Goedheiligman zelf is opgelazerd. Eindelijk rust. Beetje opladen voor volgend jaar. De discussie is te belangrijk om niet te voeren. Alleen al dat gelazer eromheen, dat hoeft voor ons niet zo nodig.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Zo veel troep besteld dat ik er een gratis TED-Talk van Boyan Slat bij kreeg.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden