Opinie

Zwangeren en baby's grotere kans ziek te worden van huisdier

Zwangeren en baby's hebben een grotere kans van hun huisdier een besmettelijke ziekte te krijgen.

null Beeld null

Een huisdier tijdens de zwangerschap ten behoeve van een gezonde baby is volgens de Volkskrant 'niet meer dan een interessante speculatie'. Als dierenarts kijk ik daar anders tegenaan. Als het al geen baarlijke nonsens zijn, dan in elk geval gevaarlijke nonsens. 'De huisdieren dragen gezonde bacteriën over.' Misschien. Met evenveel gemak dragen de huisdieren ongezonde bacteriën over. Of parasieten of andersoortige onwelkome gasten. Ziekmakers. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.

Gezonde volwassenen hebben in algemene zin de beste weerstand tegen infectieziekten. Een aantal groepen mensen behoort echter tot de risicogroepen voor infectieziekten. Zij krijgen ze eerder of krijgen gemakkelijk ergere symptomen. Die groepen zijn: mensen van wie de weerstand verminderd is, zoals hiv-dragers of mensen die immuunonderdrukkende medicijnen krijgen, ouderen, jonge kinderen en zwangeren.

Kortom: zwangeren, en de jonge kinderen die zij binnen afzienbare tijd op de wereld zetten, hebben een grotere kans ziek te worden en zoönosen op te lopen. Dat wil zeggen: ziek te worden van hun huisdier.

Bijvoorbeeld door een besmetting met toxoplasma. In Nederland raakt 1 op de 400 vrouwen besmet tijdens de zwangerschap en daardoor wordt 1 op de 1.000 kinderen geboren met aangeboren toxoplasmose. De ernst van de symptomen is afhankelijk van het moment tijdens de zwangerschap, vooral oogproblemen (zelfs blindheid) zijn bekend. De moeder is tijdens de zwangerschap besmet geraakt via de voeding (rood vlees), tuin of kattenbak. Een kat is uiteindelijk altijd de bron van de besmetting.

Merel Langelaar. Vicevoorzitter Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Beeld null
Merel Langelaar. Vicevoorzitter Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Meerdere studies tonen aan dat relatief veel honden drager zijn van resistente bacteriën. Die zitten in de ontlasting van de hond, maar ook in de vacht. De hond kan deze bacterie overbrengen op zijn eigenaar. Bij ziekenhuisbezoek kan dit tot problemen leiden.

Honden en katten kijken daarnaast anders aan tegen een mensenbaby dan wij. De kat van 6 kilo kan zomaar in de wieg springen op dat warme levende kruikje. De hond ziet wellicht zijn kans schoon om - in zijn ogen - de rangorde te herstellen. U de baas van de hond, hij de baas van dat kleine mormel in de wieg dat plots zoveel aandacht krijgt. Een hond kan daar heel onzachtzinnig mee omgaan.

Wie écht iets wil doen om de baby te beschermen volgt het advies van de Gezondheidsraad en laat zich tijdens de zwangerschap vaccineren tegen kinkhoest. Het effect hiervan is wetenschappelijk bewezen. Kinkhoest komt weer steeds meer voor. Door vaccinatie van de moeder zouden er jaarlijks 28 in plaats van 128 baby's onder de 5 maanden in het ziekenhuis belanden. (Zie de website van de Gezondheidsraad of van het RIVM.)

Honden en katten zijn geweldige huisdieren en het is ruimschoots bekend dat de omgang met en verzorging van huisdieren positieve effecten heeft op de mens. Huisdieren en kinderen gaan prima samen. Maar juist tijdens de zwangerschap is het verstandig een aantal maatregelen te nemen als u al huisdieren heeft.

Betracht extra hygiëne. Was je handen, gebruik de afwasborstel niet om de hondenbak af te wassen, laat je (kind) niet likken, niet zelf de kattenbak verschonen, je huisdier geen rauw vlees te eten geven, goed ontwormen en je hond niet van straat laten eten, zeker geen poep van een andere hond. Laat huisdier en baby niet samen alleen.

Een huisdier aanschaffen met als doel de gezondheid van de baby te bevorderen is niet aan te raden. Baat het niet, het kan wel schaden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden