Zuipschuiten

Gemeenten mogen niet gaan experimenteren met een hogere leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol.


Een meerderheid van de Tweede Kamer wees deze wijziging van de Drank- en Horecawet vorige week af. De Kamer vindt dat eerst de leeftijdsgrens van 16 jaar maar beter moet worden gehandhaafd alvorens gemeenten te laten bepalen of zij alcohol schenken aan jongeren vanaf 16 of 18 jaar.

De afwijzing is een strop voor gemeenten die in ruime meerderheid voor verhoging van de leeftijdgrens naar 18 jaar waren. Met lokaal beleid denken de gemeenten het alcoholgebruik onder jongeren te kunnen temperen. Omdat gemeenten makkelijker afspraken zouden kunnen maken met plaatselijke horecagelegenheden en supermarkten als er één grens getrokken wordt en hen daar zonodig met sancties aan kunnen houden, verbetert bovendien de handhaving, zo is de redenering.

Hoewel landelijke richtlijnen de voorkeur verdienen, is het jammer dat gemeenten nu niet kunnen experimenteren met een hogere leeftijdsgrens. De vrees van de Kamer voor alcoholtoerisme naar gemeenten die de leeftijdgrens niet hebben verhoogd, is volgens gemeenten zelf ongegrond. Wel zouden er lessen te trekken zijn geweest uit de effecten van strenger beleid, zoals het gevaar dat jongeren thuis gaan indrinken of fraude met identiteitsbewijzen.

Nederlandse jongeren zijn ‘de grootste zuipschuiten van Europa’, zoals oud-minister Hoogervorst al zei. Jongeren drinken steeds vroeger en ouders worden steeds toleranter. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat uitstel van alcoholgebruik tot 18 jaar de kans op hersenschade terugdringt. Het is daarom zinvol met een leeftijdgrens een signaal af te geven dat drinken op jonge leeftijd niet gewoon is.

Toch is de vraag of de overheid de individuele vrijheid van bijna-volwassenen moet beperken om het wangedrag van een enkeling te voorkomen. Met handhaving van de leeftijdgrens van 16 jaar en betere voorlichting aan kinderen én ouders over de schadelijke gevolgen van alcohol op jonge leeftijd valt al een wereld te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden