OPINIEMeelezers

Zuiniger leven, het effect van geldzorgen én de pensioenen: dat willen lezers weten over geld

In deze rubriek reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: geldmaand bij de Volkskrant. En een gekaapte hashtag.

Fleur de Weerd
Cartoon van Mira den Hartog uit Utrecht. Beeld Mira den Hartog
Cartoon van Mira den Hartog uit Utrecht.Beeld Mira den Hartog

Deze maand is het geldmaand op de website van de Volkskrant. Dat betekent dat er online en in de krant artikelen verschijnen over de rol van geld in ons dagelijks leven. ‘En, dankzij de lezers, toch ook over pensioenen’, vertelt Lotte Grimbergen.

Grimbergen is coördinator bij de Gids, de redactie die zich richt op wenken voor het dagelijks leven. ‘Dus als we over de huizenmarkt schrijven, maken we geen reportage over een makelaar, maar een stuk over waar je op moet letten als je een huis koopt.’

Omdat ze zich afvroeg wat lezers over geld willen lezen, schakelde ze een maand geleden de Open Redactie in. ‘Uit de antwoorden van de 1.511 deelnemers bleek dat lezers graag wilden lezen wat geldzorgen met een mens doen, toen we dat idee aan hen voorlegden.’ Het artikel dat gemaakt werd ‘Geldzorgen komen vaak te laat – Door ons ingebakken overoptimisme zien we financiële problemen vaak niet aankomen’ werd twee keer zo veel gelezen als een gemiddeld artikel op de site.

Ook wilden veel deelnemers weten hoe ze zuiniger kunnen leven. Grimbergen: ‘Een collega heeft een artikel geschreven hoe hij dat zelf leerde zodat hij niet meer telkens in de rij bij de kassa zenuwachtig zijn bankrekening hoefde te checken.

‘In de antwoorden van lezers kwam het woord pensioen meer dan honderd keer voor dus ze willen er duidelijk meer over weten dan het nieuws alleen. Zo vragen ze zich af op welke manieren je vroeger met pensioen kan gaan. We werken nu aan een verhaal daarover. We hebben zo veel suggesties gehad, dat we nog wel tien jaar door kunnen.’

‘De mensheid is momenteel behoorlijk knorrig’

Hoewel KLM-piloten deze week in de clinch lagen met Wopke Hoekstra was het geen vliegtuig dat gekaapt werd, maar een hashtag. Onder de vlag #ditismijnzorg wilde artsenfederatie KNMG zorgmedewerkers maandag een hart onder de riem steken. Een dag voordat de actie van start zou gaan, gebruikten coronasceptici de hashtag om zorgen te uiten over de aanpak van de coronacrisis. Van die kaping baalden sommige lezers. Zo schrijft Ad Mulder uit Hoogvliet: ‘Van het doemdenken, van vrijheidsbeperkingen en uitzichtloosheid, en van het tegenover elkaar staan, wordt de mensheid momenteel behoorlijk knorrig.’ ‘En dat, lieve mensen, ja dát, datismijnzorg’, aldus Mulder.

Sjoerd Nienhuys uit Hilversum maakt zich vooral zorgen om de capaciteit in de ziekenhuizen. ‘Als er miljarden uitgegeven moeten worden om bedrijven op de been te houden die geen werk meer hebben omdat de ziekenhuizen de druk van coronapatiënten niet aankunnen, rijst de vraag waarom het Slotervaartziekenhuis nog steeds dicht is. (...) Door slechts intern in ziekenhuizen te schuiven met de verdeling tussen ic- en andere ziekenkamers, of tussen corona- en reguliere patiënten, los je de capaciteitsproblemen niet op.’ Nienhuys benadrukt: ‘Haal Slotervaart uit de mottenballen.’ Het nieuwsbericht ‘Virusontkenners kapen hashtag van steunactie voor zorgmedewerkers’ inspireerde Mira den Hartog uit Utrecht tot bovenstaande cartoon.

November geldmaand

De een denkt er liever niet te veel over na, een ander wil juist alle controle, geld speelt een grote rol in ons leven. Het geeft status, biedt mogelijkheden en levert kopzorgen en moeilijke gesprekken op. Heel november lees je bij de Volkskrant stukken over de rol van geld in ons persoonlijk leven. Om van te leren en een beetje om te lachen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden