Column

Zou Van Rijn praatjes 'goeroe' echt geloven?

 

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld anp

Ik weet niet of u momenteel ergens last van hebt, maar als het lukt om uw bewustzijn volledig te concentreren op de bron van de pijn, kunt u de genezing alvast op gang brengen. Uw lichaam stuurt namelijk vanzelf geneeskrachtige energie naar plekken die veel aandacht krijgen. Dat heeft met kwantummechanica te maken, maar simpel gezegd: als u vrolijke gedachten hebt, worden de moleculen ook gelukkig.

Deze wijsheid, ook het laatste zinnetje, komt van de beroemde Indiaas-Amerikaanse denker Deepak Chopra. Hij heeft jarenlang voor de Maharishi Yogi gewerkt, en reist nu zelf de wereld rond met de boodschap dat alles met alles verbonden is en dat onze problemen kunnen worden opgelost met 'kwantum-geneeskunde'. Wetenschappelijk bewijs is er niet, maar vele miljoenen mensen nemen het serieus. Een van die mensen kent u wellicht: Martin van Rijn, onze staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Of Van Rijn de praatjes van Chopra echt gelooft, weet ik niet, maar op 5 juni spreekt hij op een mini-conferentie over alzheimer die georganiseerd wordt door een bestuurslid van de Chopra Foundation. Chopra zelf is er hoofdgast. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de staatssecretaris al gevraagd om af te zien van deelname, maar deze week stond Van Rijn nog altijd vrolijk aangekondigd op de website van de conferentie.

Sterker nog: er staat een aantal serieuze medici op de sprekerslijst, onder wie alzheimerspecialist Philip Scheltens van het VU medisch centrum. Die komt heus niet vertellen dat kwantum-geneeskunde cruciaal is om alzheimer te genezen, maar tenzij Scheltens de gelegenheid aangrijpt om de leer van Chopra professioneel te bestrijden, zou ook hij daar niet moeten staan.

Als een 9/11-complotdenker mag spreken op een serieuze universiteit, wint hij daarmee automatisch aan status en geloofwaardigheid. Zoiets bereikt Chopra ook, wanneer echte geleerden en politici meedoen aan zijn conferentie. Die vinden het ongetwijfeld gaaf om naast zo'n beroemdheid te staan, maar waarom zou je als staatssecretaris of als medicus willen aanschurken tegen een goeroe met een webshop waar voor 36 dollar potjes gemberpillen worden verkocht?

Juist op het snijvlak van wetenschap en fantasie is waar Chopra, zelf trouwens ook arts, floreert. Hij praat graag over energievelden, non-lokaliteit en kwantumverstrengeling - allemaal woorden met een echte betekenis, maar doordat weinig mensen die kennen, kan hij ze straffeloos voor zijn eigen karretje spannen. Wie tegensputtert noemt hij dogmatisch en conservatief: volgens Chopra zijn sceptici 'de jihadisten en het Vaticaan van de wetenschap'.

Is het volledig uitgesloten dat de theorie van Chopra bruikbare inzichten oplevert voor de bestrijding van alzheimer? Nee. Maar de kans bestaat ook dat een groepje pinguïns binnenkort een aidsvaccin presenteert, dus ik zou de staatssecretaris willen aanraden om zo snel mogelijk die kant op te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden