ColumnIonica Smeets

Zou je bij een sollicitatie bij Google moeten rekenen of ethische dilemma’s uiteenzetten?

Ionica SmeetsBeeld de Volkskrant

Iemand mailde me over een puzzel die ooit een testvraag zou zijn geweest bij sollicitaties van Google. Ik had deze vraag al vaker voorbij zien komen, maar nu vroeg ik me voor het eerst af wat het gewenste antwoord zou zijn.

Het raadsel gaat over een land waar mensen dol zijn op jongens. Zo dol dat elk gezin net zo lang doorgaat met kinderen krijgen totdat ze een zoon hebben. Zodra ze een zoon krijgen, is hun gezin compleet en komen er geen kinderen meer bij. Wat is de verhouding tussen jongens en meisjes in dit land? Je mag aannemen dat bij een baby de kansen op een jongen of een meisje fiftyfifty zijn.

In eerste instantie denk je misschien dat als mensen in dat land zo graag jongens willen, er ook meer jongens zullen zijn. Maar tegelijk zijn er geen gezinnen met meer dan één zoon, terwijl er wél gezinnen kunnen zijn met zes dochters. Zouden er dan misschien meer meisjes zijn?

Je kunt om de puzzel op te lossen domweg beginnen te tellen. Bij gezinnen met één kind heb je alleen gezinnen van één jongen, want iedereen die als eerste kind een meisje krijgt, gaat door voor nummer twee. Ik noteer dus even J. Bij gezinnen met twee kinderen heb je alleen gezinnen met eerst een meisje en dan een jongen: MJ. Zo kun je doorgaan. Drie kinderen: meisje, meisje, jongen, kortweg: MMJ. Voor vier kinderen kom je op MMMJ. Voor vijf kinderen MMMMJ. Even tellen levert nu in totaal vijf jongens en tien meisjes, dus je zou verwachten dat er twee keer zoveel meisjes als jongens in dit land zijn.

Behalve dan dat deze redenering niet klopt, omdat die even vergeet dat de kansen op deze gezinnen niet hetzelfde zijn. 50 procent van de gezinnen zal namelijk als eerste een zoon krijgen, dus de helft van de gezinnen stopt na hun eerste kind. Bij het tweede kind krijgt de helft van de overgebleven gezinnen een zoon, dus in totaal heeft 25 procent van de gezinnen twee kinderen. Zo kun je doorgaan en je kunt het probleem oplossen door de limiet van een oneindige som te berekenen.

Maar dat ga ik hier niet doen, want er bestaat een veel elegantere oplossing. Bij elke nieuwe baby die is geboren, is de kans 50 procent op een jongen en 50 procent op een meisje. Dus de verhouding van jongens en meisjes die worden geboren in dit land zal domweg 50/50 zijn. Wat voor regels de ouders ook verzinnen om te kiezen of ze nog meer kinderen willen.

Zou dat het goede antwoord zijn als deze vraag voorbijkomt in een sollicitatiegesprek? Of zou je misschien moeten opmerken dat dit een wel zeer hypothetische situatie is en dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je zomaar net zoveel kinderen kunt krijgen als je wilt? Of zou je moeten beginnen over de ethische dilemma’s voor ouders die een tweeling krijgen waarbij de eerstgeborene een jongen is? Of zou je met dat soort tegenvragen gelijk worden afgewezen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden