OpinieErno Eskens

Zou Drayer nog denken dat dieren veredelde dingen zijn zonder gevoelens, gedachten en belangen?

De stal van Kipster, een kippenboerderij die de meest dier- en milieuvriendelijke ter wereld wil zijn.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Elma Drayer wordt ‘wat giechelig van een wereldbeeld dat dieren losjes vermenselijkt’. Zij verbaast zich over ‘lieden’ die bijvoorbeeld diep rouwen om verloren huisdieren. Met licht ironische ondertoon citeert ze vervolgens een aankondigingstekst van de cursus ‘Democratie voor dieren’ die binnenkort op de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) wordt gehouden: ‘De grondwet stelt dat gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden. Wat als we dat principe nou eens toepassen op dieren? Zou het gebroken been van een koe dan op eenzelfde manier behandeld moeten worden als het breekbare been van de mens? En zouden dieren dan ook vertegenwoordigd moeten worden in onze rechtbanken en onze politieke organen?’

Toevalligerwijs ben ik docent van de genoemde cursus, en ik word op mijn beurt een beetje giechelig van Elma Drayer. Zou ze nog leven in de gedachte dat iedere vergelijking tussen mens en dier mank gaat? Zou ze nog denken dat dieren veredelde dingen zijn zonder gevoelens, gedachten en belangen?

De erkenning van dierlijke gevoelens, wensen, verlangens, gedachten en belangen heeft natuurlijk niets met de mens te maken. Het blijkt gewoon uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat die eigenschappen bij dieren aanwezig zijn. Dat we dit eeuwenlang over het hoofd hebben gezien, heeft veel te maken met het gegiechel over dieren. We zijn zo op onszelf gefocust geweest dat we elementaire feiten over het hoofd hebben gezien.

Maar nu we weten dat dieren belangen hebben, is natuurlijk ook de vraag hoe je die belangen afweegt tegen andere belangen. Filosofen, juristen en politici zijn daarom op zoek naar hoe je dieren een stem kunt geven in de politiek en in het recht. Dat is een reuze interessant, actueel en wetenschappelijk verantwoord onderwerp.

Dus zou ik tegen Elma Drayer willen zeggen: niet giechelen achterin de klas, even opletten nu en gewoon meedoen.

Erno Eskens is filosoof en programmadirecteur van de ISVW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden