Zorgvuldigheid voorop

Euthanasie lijkt in Nederland steeds breder te worden geaccepteerd. Dat althans concludeert de coördinerend voorzitter van de regionale toetsingscommissies die moeten beoordelen of artsen zich aan de euthanasiewet houden. Eind vorige week brachten de toetsingscommissies voor de tiende keer hun verslag uit en al een aantal jaren levert dat nauwelijks nog reacties op.

de Volkskrant

Artsen hebben vorig jaar opnieuw 10 procent meer gevallen van euthanasie gemeld dan het jaar daarvoor. Bij slechts tien van de 2.331 meldingen rees een vermoeden van onzorgvuldig handelen en werd de melding doorgegeven aan justitie. Dit heeft nog nooit tot vervolging geleid, wat de bereidheid van artsen gevallen van euthanasie te melden ten goede lijkt te komen.

Het laatste woord van de arts wordt niet altijd geaccepteerd. Op dezelfde dag dat deze cijfers bekend werden, veroordeelde de rechtbank in Almelo de voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven tot tien maanden gevangenisstraf, waarvan acht voorwaardelijk, wegens hulp bij zelfdoding. Op verzoek van haar kinderen had S. een dodelijk drankje verstrekt aan een 80-jarige parkinsonpatiënte in een verpleeghuis in Almelo. De verpleeghuisarts had een verzoek om euthanasie afgewezen omdat geen sprake zou zijn geweest van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Dat S. uit medemenselijkheid zou hebben gehandeld – de vrouw in kwestie zou al langer een doodswens hebben gekoesterd – doet volgens de rechtbank niet ter zake. De wet legt de finale beslissing bij de arts.

Het vonnis werpt wel het licht op een tekortkoming in de euthanasiepraktijk. Zo zou van artsen mogen worden verlangd dat zij hun weigering duidelijker motiveren en zonodig doorverwijzen naar een andere arts. Het kan voorkomen dat mensen te snel hulp zoeken buiten het medische circuit. De motieven van S. mogen begrijpelijk zijn, het is goed dat de rechter als het gaat om de vraag wie over andermans leven mag beschikken, zorgvuldigheid stelt boven medemenselijkheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden