Commentaar

Zorgcaissière AH is een schrijnend lapmiddel

Supermarktcaissières die aan ouderenzorg gaan doen. Het is - helaas - een voorbode van de toekomst.

Yvonne Hofs
null Beeld anp
Beeld anp

Twee Albert Heijn-supermarkten in Den Haag gaan op de oudjes letten. De caissières in deze winkels zullen vanaf begin volgend jaar extra alert zijn als klanten van een gezegende leeftijd warrig overkomen of zes keer per dag langskomen voor telkens een andere boodschap. Deze ouderen zijn mogelijk vereenzaamd of kampen met geestelijke achteruitgang. Dan zullen de AH-medewerkers aan de bel trekken bij thuiszorginstelling Royaal Zorg.

Dit project 'SuperZorg' stoelt op het idee dat kassamedewerkers van buurtsupers hun vaste klanten goed kennen. Voor vereenzaamde, alleenstaande ouderen is de caissière van de buurtsuper treurig genoeg misschien wel hun beste vriendin, bij gebrek aan andere contacten. De kassamedewerker is dan de eerste die het ziet als het niet goed gaat met de bejaarde klant.

De 'zorgcaissière' is een sympathiek initiatief. Toch wringt er iets: dat caissières blijkbaar zorgtaken erbij moeten doen, geeft aan hoezeer het Nederlandse zorgstelsel al is uitgekleed. Royaal Zorg en SuperZorg, het klinkt bijna ironisch. Het kabinet windt er geen doekjes om: ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, want verzorgingstehuizen zijn veel te duur. Ook op de thuiszorg wordt zwaar beknibbeld. Wie geen schoonmaker kan betalen en niet gammel genoeg is voor thuiszorg, heeft pech en kan ongezien vervuilen.

Deze week sloegen ook woningcorporaties alarm over het snel stijgende aantal huurders met psychische problemen. Vroeger konden deze mensen in een ggz-instelling terecht, nu wonen ze in woonwijken waar ze soms veel overlast veroorzaken.

Logo van supermarkt Albert Heijn. Beeld anp
Logo van supermarkt Albert Heijn.Beeld anp

Het antwoord van het kabinet op deze signalen is: meer mantelzorg. De familie moet het maar oplossen. Maar de generatie ouderen van nu heeft minder kinderen dan hun eigen ouders. Die extra mantelzorgtaken komen op steeds minder schouders te rusten en op een generatie waarvan óók de dochters een betaalde baan hebben.

Voorspelling: dit gaat nog tot grote maatschappelijke problemen leiden. De Haagse Super(markt)Zorg is een schrijnend lapmiddel. Maar een echte oplossing voor het zorgtekort is er niet. De riante zorgvoorzieningen die we gewend waren zijn onbetaalbaar geworden.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden