LezersbrievenWoensdag 23 oktober

Zonneparken gunstig voor biodiversiteit? Dat is semiwetenschappelijke kletskoek

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 23 oktober.

Redactie
 Zonneweide bij Delfzijl  Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Zonneweide bij DelfzijlBeeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag

Wat een semiwetenschappelijke onzin om zonneparken als gunstig voor de biodiversiteit te bestempelen. Kletskoek, waarmee de aanleg van een industriële energie-installatie (want dat is het) wordt gerechtvaardigd in een fraai landelijke gebied of zoals in Renkum in een Natura 2000-gebied. Zijn al die gemeenten, provincies en het Rijk ziende blind door hier in te trappen? Als je zeldzame plantjes zaait, mag je overal meer biodiversiteit verwachten. Daarmee hebben zonnepanelen op het land niets te maken. Sterker nog, ze verhinderen optimale groei zoals die in een open veld plaatsvindt. Zaai overal akkers in en de biodiversiteit bloeit op.

Laten we ophouden het drogargument van meer biodiversiteit te gebruiken om landelijk gebied te ontsieren. Het gaat initiatiefnemers van zo’n energie-installatie niet om de biodiversiteit, maar om geld te slaan uit een perverse subsidieregeling. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien hoeveel er wordt verdiend. Zeker vijfduizend euro per hectare per jaar, 25 jaar lang, als vergoeding om panelen op land te plaatsen. Daar kan geen enkele teelt tegenop. Na de subsidies op hybride Porsches zijn het nu subsidies op zonne-energie in de serie geldsmijterij. Wordt er iemand wakker?

Hans Siemes, vz. Houd landelijke Barchem mooi en aantrekkelijk

Maaiveld

Hoe is het mogelijk dat over het gezin van Gerrit Jan van D. zo hysterisch wordt gedaan. Duizenden mensen zijn op zoek naar hoe ze het voor zichzelf en anderen in de wereld beter kunnen maken. Rudolf Steiner was daar een van. Ik krijg de indruk uit het lezen van dit stuk dat deze man op vele fronten zeer intelligent is. Maar omdat zijn gedachten anders zijn dan die van het grote publiek, moet er worden ingegrepen. Ik denk dat zo meer schade wordt veroorzaakt dan nodig is. Zolang er geen misdadige feiten zijn gepleegd, past terughoudendheid. Hij gaf zijn kinderen thuisonderwijs, wat veel meer mensen doen. Misschien heeft hij de kinderen meer bijgebracht aan levenskunst dan menig Nederlander. Ik vind het een schande zoals met deze mensen is omgegaan. Als je boven het maaiveld uitsteekt, gaat je kop eraf.

Ina Tholen, Heemskerk

Virtuoos

Hulde aan Aaf Brandt Corstius voor haar weergaloze bijdrage (V, maandag 21 oktober) over de kwestie-Ruinerwold. Op virtuoze wijze maakt zij gehakt van honderden paginagrote krantenartikelen vol gissingen en speculaties. Kernachtiger en humoristischer kan een mens alle paradoxale, ongeloofwaardige en ondoorgrondelijke verhalen over het Drentse dorp niet samenvatten.

Marc Serrarens, Nieuwkoop

Ruinerwold

Trial by media.

Herma Brouwer, Amsterdam

Huisartsen

Naar aanleiding van de column van Joost Zaat (Wetenschap, 21 oktober) over het programma van Antoinette Hertsenberg: Ik begrijp niet dat huisartsen in Nederland, op enkelen na, de bevindingen die Hertsenberg in haar programma aan de wereld laat zien niet in hun praktijk willen toepassen omdat het niet genoeg wetenschappelijk wordt ondersteund.

Het zou hen goed doen wat meer de effecten van gezonde voeding te bestuderen en meer tijd vrij te maken om hun patiënten met bijvoorbeeld diabetes2 te motiveren met een andere voeding hun leven te veranderen, en wellicht tegelijkertijd hun cholesterol en hoge bloeddruk te verbeteren. Ik spreek uit ervaring, met een ­ketodieet − heeft mijn huisarts nog nooit van gehoord − heb ik geen ­diabetes2 meer en geen statines voor cholesterol en bloeddrukverlagende medicijnen meer nodig. Dat zou zomaar eens heel wat ziektekosten kunnen schelen.

Ga je huiswerk eens goed doen huisartsen van Nederland.

Marjet Kraak, Dalfsen

Stijlvol

Afgelopen zaterdag, overzichtstentoonstelling van fotograaf Stephan Vanfleteren (Magazine, 19 oktober): de Volkskrant selecteerde foto’s die ze zelf heeft laten maken.

Het seksisme spat stijlvol van de pagina’s. Alle heren in pak, alle dames in de blote kont.

Bas Groot, Amsterdam

Wolvenschade

Schaapherder Jantinus de Groot heeft het helemaal gehad met de wolf (Ten eerste, 22 oktober). Maar deze boer met 3.500 schapen is een ‘grote ondernemer’ en in die hoedanigheid loop je nu eenmaal risico’s, die je bovendien in je productprijs doorberekent of verzekert in een polis. Wat blijkt voor ondernemer Jantinus? Een miniem risico van vier dode schapen (0,0011 procent).

Deze boer leeft van de natuur, maar is niet bereid de wetten van de natuur te accepteren, te weten ‘het is nu eenmaal geven en nemen’. Met deze mentaliteit gaat het bij te veel ‘ondernemers’ in boerenland Nederland mis. Alles nemen ten koste (van de natuur), maar niets willen teruggeven voor de leefbaarheid van fauna en flora.

Jantinus de Groot plengt krokodillentranen.

E. Bais, Amsterdam

Oertalen

Wat een goed idee van Maarten Keulemans (Ten eerste, 22 oktober) om een vrouwelijke wetenschapper om commentaar te vragen inzake de Neandertalers.

Na een verhaal over ‘Krijn’, die uitgroeit tot een schonkige jager op de mammoetsteppe, horen we Geeske Langejans over voor iedereen herkenbare zaken: een kamp waar geleefd en gegeten wordt en Keulemans geen jachtmes maar een soort aardappelschilmesje vindt. Mannentaal en vrouwentaal bestaan.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden