ColumnArnon Grunberg

Zonder zijn imaginaire moslim zou Wilders het zoveelste lege vat zijn dat gevuld moet worden met Netflix

Arnon Grunberg
null Beeld

Christiaan Triebert schreef dat hij later was, omdat hij zijn fiets moest repareren. Toen hij eenmaal tegenover me zat, praatte hij alsof we tijd tekort zouden komen. Triebert is opgegroeid in Friesland en hoewel je het niet aan hem ziet, zegt hij, komt zijn vader uit Indonesië. Hij werkt voor het Visual Investigations-team van The New York Times; daarmee won hij een Pulitzer voor een reportage over doelbewuste bombardementen van de Russische luchtmacht op ziekenhuizen in Syrië, de reportage was gebaseerd op gesprekken van Russische gevechtsvliegers.

Ooit had hij bij een Nederlandse krant gesolliciteerd, ze vonden wat hij deed te gedetailleerd.

Voor hij zich in New York vestigde, reisde hij veel, zo liftte hij van Egypte naar Zuid-Afrika. ‘Ethiopië en Soedan waren de moeilijkste landen om te liften’, vertelde hij. ‘Lagos, een fantastische stad.’

Een uitdagend geklede vrouw kwam langs, Triebert stootte zijn grappa om. ‘Het verlangen leeft’, zei hij. Daarvoor had hij gezegd: ‘Mensen die geen plaats kunnen maken voor een glaasje grappa zijn niet te vertrouwen.’

We namen afscheid.

Die nacht kon ik niet slapen en ik las een interview met Wilders in de Israëlische krant Ha’aretz waarin hij verklaart dat je moet handelen zoals je vijanden. Hij pleitte voor administratieve detentie (langdurige opsluiting zonder proces) en voor een artikel in de grondwet waarin staat dat onze cultuur gebaseerd is op joodse, christelijke en humanistische waarden. Die waarden werden verder niet verklaard, maar het was duidelijk: alles, zolang maar niet islamitisch.

In het Westen is de identiteit van de middenklasse Netflix. Voor sommigen is dat te weinig identiteit, die hebben een vijand nodig. Zonder zijn imaginaire moslim zou Wilders het zoveelste lege vat zijn dat gevuld moet worden met Netflix. (Niets tegen Netflix trouwens, of tegen lege vaten.)

Ik droomde wild over Lagos en grappa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden