Media inSpanje

Zonder vonken, emotie en gevaar is er niks aan om weg te rennen voor een stier

De zomer begint in Spanje pas echt met de feesten van San Fermín, wanneer de stieren door de straten van Pamplona worden gejaagd. Acht dagen lang wordt die ‘encierro’ (opsluiting) van de stieren rechtstreeks uitgezonden op tv. Spanjaarden zijn niet bepaald matineus, maar afgelopen week stonden iedere dag 1,5 miljoen mensen voor 8 uur op om het spektakel te zien.

San Fermín, wanneer de stieren door de straten van Pamplona worden gejaagd.Beeld AFP

De totale dwaasheid van het stierenfestijn wordt op tv met grote ernst behandeld. Eerst is er een voorbeschouwing waarin de stieren worden voorgesteld. Hun namen klinken als tromgeroffel (‘Woesteling’, ‘Vuile’, ‘Schaamteloze’) en hun gewichten zijn afschrikwekkend, rond de 600 kilo. Ondertussen zie je de deelnemers heen en weer hupsen, bij wijze van opwarming. Ze smeken ook de heilige San Fermín om bijstand, en slaan kruisjes.

Dan wordt een vuurpijl afgeschoten en begint het. De stieren denderen op hoge snelheid door de straten. Mannen (en een enkele vrouw) rennen voor de beesten uit en duiken meestal net op tijd opzij. Maar sommigen vallen, blijven liggen op straat, daar komen de stieren aangestormd, en door een goddelijke ingreep, zo veel is zeker, springen die kolossen steeds óver de gevallenen heen. Andere deelnemers komen te dichtbij, worden geraakt door een hoorn en achteloos de lucht in gegooid.

Na krap drie minuten is het voorbij. Volgt de nabeschouwing, met zo snel mogelijk een inventarisatie van de gewonden. Bewustelozen, botbreuken, kneuzingen.

Het is een traditie die al eeuwen zo plaatsvindt in Pamplona, maar die dit jaar toch weer volop gespreksstof biedt. De eerste klacht: de stieren zijn te snel. Dat komt doordat ze omringd zijn door ‘gedresseerde’ ossen die hen op hoge snelheid en als één kudde door de straten jagen. ‘Het zijn net hazewindhonden’, klaagden de deelnemers. Volgens hen is het tegenwoordig onmogelijk ‘een stier te pakken’, dat wil zeggen, vlak voor een stier uit te rennen, als het ware voortgestuwd door zijn hoorns. Ze organiseerden een zittend protest.

Antonio Lorca, stierenexpert van de krant El País, verwoordde het ongenoegen in zijn rubriek ‘De stier bij de hoorns’: ‘De ossen mogen niet de hoofdrol spelen, ze mogen niet beroemder zijn dan de stieren, net zoals de veiligheidswagen bij de Formule 1 niet bekender is dan de auto’s die deelnemen aan de wedstrijd.’ Bovendien: als zelfs dit niet meer gevaarlijk is, wat dan nog wel? Lorca: ‘De huidige opsluiting is nep, een schone, perfecte race, het ontbreekt aan leven, vonken, emotie, gevaar…’ Terwijl dat de reden is waarom al die mensen in alle vroegte inschakelen: om ‘een emotie te beleven die ze in hun dagelijks leven niet kennen’.

Tv-presentator Javier Solano.Beeld RV

Dat brengt ons bij de tweede klacht. Want wie te dronken is om mee te mogen doen aan het stierenrennen, blijkt de spanning elders te zoeken. De feesten van Pamplona zijn ook befaamd om de mannen die als wilde stieren door de stad gaan en waar het kan meisjes op hun hoorn nemen. Er is in Spanje veel te doen geweest om een groepsverkrachting in 2016, waarbij vijf mannen die zichzelf De Kudde noemden een 18-jarig meisje dwongen tot seks.

Nu deed vaste tv-presentator Javier Solano die groepsverkrachting af als ‘een ongeluk, veroorzaakt door een aantal beschonken lieden’. Die opmerking deed uiteraard een golf van protest door Spanje gaan, waarop de presentator zich snel verontschuldigde en zei dat het een verspreking was.

Verder nog iets? Ja, de dierenactivisten die het opnemen voor de stieren. Dit soort vermaak is iets uit de prehistorie, menen ze − dus waarom volgend jaar, in plaats van stieren, geen mensen de straten in sturen verkleed als tyrannosaurus rex?

Maartje Bakker is correspondent in Madrid. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden