Opinie

Zonder noodwetten zal de vluchtelingenopvang niet lukken

Opvang vluchtelingen

De opvang van vluchtelingen vraagt om noodwetten en 'stoere ministers en provinciebestuurders'.

Op het gevangeniscomplex De Koepel in Breda worden vluchtelingen opgevangen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Staatssecretaris Dijkhoff heeft onlangs een oproep gedaan aan 'stoere' gemeentebestuurders om opvangplekken voor vluchtelingen beschikbaar te stellen.

De nood is inmiddels zo hoog dat er overal noodopvang, normaal bedoeld voor opvang bij rampen, wordt ingericht om de stroom vluchtelingen het hoofd te bieden. Gemeenten zoeken met man en macht naar geschikte opvanglocaties terwijl er bij inwoners vaak terechte zorgen zijn over de effecten van een grote concentratie vluchtelingen in hun buurt. Er zijn echter duurzame oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen nodig, maar onze regels staan die oplossingen in de weg. Daarvoor hebben we ook 'stoere' ministers en provinciebestuurders nodig!

50 procent van alle vluchtelingen in een asielzoekerscentrum heeft momenteel al een verblijfstatus. In totaal zijn dat twaalfduizend statushouders. Dat houdt in dat zij eigenlijk moeten doorstromen naar een woning om zo plek te maken in de opvanglocaties voor andere vluchtelingen. Maar die woningen zijn er niet. Terwijl er juist nu een ernstig tekort is aan plekken in de opvanglocaties. Als de situatie niet over mensen zou gaan, zou je bijna kunnen spreken van een verstopt afvoerputje, terwijl de kraan vol open staat.

Huurwoning

Bovendien mogen wij de terechte zorgen van Nederlanders over de duurzame opvang van de enorme stroom vluchtelingen niet zomaar opzij schuiven. Een veel gehoorde kreet luidt: 'Vluchtelingen krijgen voorrang bij een huurwoning, waardoor Nederlanders geen huurwoning meer krijgen.' Deze uitspraak klopt ook. Maar dat kun je die mensen niet kwalijk nemen. Het is immers de verantwoordelijkheid van mij en mijn collega-politici om te zorgen voor voldoende woningen.

Gemeenten hebben de mogelijkheid om tal van onorthodoxe maatregelen te nemen, waardoor er veel tijdelijke woningen kunnen worden gerealiseerd. In Breda alleen al kunnen we in een paar maanden tijd tweehonderd tijdelijke woningen realiseren voor statushouders.

Deze plekken komen dus direct vrij in de asielzoekerscentra. Daarmee voorkom je tegelijkertijd dat anderen verdrongen worden op de woningmarkt.

Woud aan regels

Al deze maatregelen worden echter tegengehouden door een woud aan regels vanuit Provincie en het Rijk. Ondanks de hoge nood, wordt er nog steeds vastgehouden aan bureaucratische regels. Het zogeheten Bouw-besluit leidt ertoe dat het ombouwen van leegstaande kantoren onbetaalbaar is.

Bedrijventerreinen kunnen niet worden gebruikt voor tijdelijke bewoning, omdat een aanpassing van het bestemmingsplan een aantal jaren kan duren. Innovatieve woningunits, zoals de 'One', op braakliggende terreinen worden tegengehouden door een strikt bouwcontingent, waardoor er geen woningen bij mogen komen.

Lokale politici kunnen veel doen om bij te dragen aan de oplossing van het vluchtelingenprobleem. Dit kan ook nog eens zonder dat Nederlanders zelf in de verdrukking komen op de woningmarkt. Maar dan hebben we ook 'stoere' ministers en 'stoere' provinciebestuurders nodig die tijdelijk de regels wat flexibeler hanteren.

Ik roep minister Blok, staatssecretaris Dijkhoff en provinciebestuurders op om via een noodwet of andere maatregelen, tijdelijk regels flexibel te maken om zo deze problemen het hoofd te bieden. We kunnen echt iets doen voor vluchtelingen en misschien wel beter dan nu het geval is. Maar dat kan alleen als er ook in Den Haag en de provincie stoere bestuurders opstaan die tijdelijk flexibel omgaan met regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.