Opinie Generatiewonen

Zonder drastische veranderingen, gaan we terug naar de tijd waarin generatiewonen gemeengoed was

Zonder drastische veranderingen op de woningmarkt, gaan we terug naar de tijd waarin generatiewonen gemeengoed was, betoogt Shanna Hillebrand.

Een kat nestelt zich op een verhuisdoos in de woonkamer. Beeld ANP

Eerder stond in deze krant dat de huizenprijzen de pan uit rijzen, waardoor een koopwoning buiten het bereik ligt voor steeds meer mensen. De prijzen van nieuwbouwwoningen spannen de kroon met voor het zesde kwartaal op rij een prijsstijging, aldus het CBS. Een teruglopende vraag naar nieuwe huizen is een logische reactie. Afgelopen jaar werden minder nieuwbouwvergunningen verstrekt. Een patstelling lijkt bereikt. De NVM wijt de prijsstijging van nieuwbouwwoningen aan hoge grond- en bouwkosten. Ondanks die stijgende kosten is de bouw van grote huizen (150-200 m2), gegroeid met 123 procent, leert een onderzoek van het Kadaster vorig jaar, in opdracht van Cobouw. Terwijl de bouw van huizen voor Jan Modaal (75-100 m2) flink is teruggelopen. Daardoor kan de gemiddelde Nederlander geen kant op.

Neem de situatie van Lisette (24) die met haar vriend gedwongen inwoont bij haar zieke moeder in een eengezinswoning in Almere. Haar moeder heeft een urgentie voor een een gelijkvloerse woning. Lisettes salaris is te hoog voor een sociale huurwoning, een vrije-sectorwoning van ongeveer 90 meter2 kost gauw ruim 60 procent van haar salaris. ‘Een te hoge woonlast in verhouding tot het inkomen kan snel leiden tot financiële problemen’, meldt het Nibud.

Een woning huren is voor Lisette niet verstandig, kopen is lastig. Ze kan, met haar partner, net 200 duizend euro lenen. Er komen weinig woningen van 75-90 m2 op de markt in Almere en die worden gemiddeld voor een hoger bedrag verkocht. Lisette: ‘Zodra mijn moeder een woning krijgt, sta ik op straat.’

Dat het middensegment ‘vergeten’ wordt, komt doordat projectontwikkelaars zich vanwege het rendement focussen op kleine woningen voor eenpersoonshuishoudens − terwijl tegelijkertijd door de vergrijzing veel ouderen in (te) grote huizen blijven wonen. Daarnaast dwingt de nieuwe Woningwet wooncorporaties zich te richten op kleine, betaalbare woningen voor mensen met een beperkt budget. Lisette valt zo tussen wal en schip. Zonder drastische veranderingen, gaan we terug naar de tijd waarin generatiewonen gemeengoed was.

Shanna Hillebrand is vennoot en manager bij Hillebrand Verhuizingen & Transport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden