Commentaar Woningmarkt

Zolang men baat heeft bij ontduiking van de regels, zullen de regels op steeds inventievere wijze worden ontdoken

Amsterdam zegt ‘huisjesmelkers’ de wacht aan. Met maatregelen die moeilijk te handhaven zullen zijn

Beeld ANP

Naarmate Amsterdam geliefder werd als woonplaats en reisbestemming, is de gemeente zich activistischer gaan gedragen op de woningmarkt. Het lot van andere steden diende daarbij mogelijk als vermaning: Londense wijken waaruit de middenstand is weggetrokken nadat hele huizenblokken waren opgekocht door vermogende buitenlanders die er slechts een klein deel van het jaar verblijven. Venetië – waarvan de lotgevallen zijn beschreven door Ilja Leonard Pfeijffer – dat bijna nog uitsluitend toeristen huisvest. En de banlieues van Parijs waar de mensen zijn gaan wonen voor wie de stad zelf te duur werd.

Om nog een zekere sociale heterogeniteit te behouden, heeft het gemeentebestuur van Amsterdam speculanten de wacht aangezegd. Sinds 2017 zijn de mogelijkheden van woningdelen – verhuur van woningen aan woongroepen of kamerbewoners – sterk aan banden gelegd. De boete op woonfraude (de illegale verhuur van een woning) zal, wat het kabinet betreft, worden verviervoudigd. Projectontwikkelaars zullen bij de verkoop van ‘middeldure’ koopwoningen aan maximumprijzen worden gebonden. Woningen kunnen nog slechts dertig dagen per jaar aan toeristen worden verhuurd. Voor deze vakantieverhuur gaat een registratieplicht gelden.

Aan al deze maatregelen voegt de gemeente nu de ‘zelfwoonplicht’ voor kopers van nieuwbouwhuizen toe: aan het recht van aankoop is de plicht gekoppeld om er zelf te gaan wonen. De gemeente ziet vooralsnog af van de invoering van een zelfwoonplicht in bestaande huizen, omdat deze inperking van het eigendomsrecht juridisch wellicht niet houdbaar is.

Het straffe regime, waarvan overigens niet alleen speculanten maar ook woningzoekende studenten de nadelen ondervinden, zal veel eisen stellen aan de Amsterdamse handhavingscapaciteit. Want zolang er mensen zijn die baat hebben bij ontduiking van de regels, zullen de regels op steeds inventievere wijze worden ontdoken. Terecht is dit voor de gemeente geen beletsel om haar streven naar een sociaal evenwichtige bewoning van de stad in beleid tot uitdrukking te brengen. Al was het maar omdat gebleken is dat de woningmarkt zichzelf niet kan reguleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden