Dagboek van een huisartsDanka Stuijver

Zoektocht naar zingeving wordt enorme luxe

Danka Stuijver

Ik ben een ‘rollator millennial’, geboren in de eerste jaren van de jaren tachtig. Ik maak onderdeel uit van een generatie die nog nooit een leeg supermarktschap van dichtbij heeft gezien, behalve wellicht op vakantie in Cuba. Een generatie die heeft gestudeerd met studiefinanciering en minimaal één tussenjaar of buitenlandse stage om zichzelf te ontplooien. Een generatie van zzp’ers, want werken voor een baas beperkt de vrijheid en de creativiteit. Een generatie die vervolgens online coaching zoekt voor een beetje sturing. Een generatie wier ouders tegen hen zeiden dat ze ‘alles konden worden wat ze wilden, áls ze maar gelukkig waren’.

De millennial, met name de hoogopgeleide millennial, bezoekt de huisarts weinig met lichamelijke klachten. Misschien wel dankzij superfoods en een sportief bestaan. Maar des te vaker met klachten van burn-out, angsten, somberheid en existentiële vragen: wie ben ik nou echt; wat betekent succes voor mij? Maar ook: waarom ben ik nou verdorie niet echt happy, terwijl ik alles heb wat mijn hartje begeert?

Naast generatie X (1960-1980) is het de avocadogeneratie die door de coronacrisis grote tegenslagen te verwerken krijgt. Mensen die midden in het leven staan met verantwoordelijkheden zoals een hypotheek, gezin en baan. Die in de schulden belanden na het verlies van hun baan of door een faillissement. Die misschien naar de voedselbank moeten om hun gezin te eten te kunnen geven.

De zoektocht naar zingeving wordt een luxe die velen zich niet meer kunnen veroorloven. Het wordt aanpoten, het hoofd boven water houden, keihard werken om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Komt voor sommigen met de coronacrisis een abrupt einde aan de existentiële crisis? Bestaat er straks weer tevredenheid met een vakantie op de Veluwe en één koekje bij de thee? Het geluk van een mens zit hem in zijn beperkingen zei mijn oma altijd. Ik hoop dat ze gelijk had.

Tijdens de coronacrisis schrijven huisartsen Danka Stuijver en Joost Zaat op werkdagen beurtelings over hun ervaringen in de praktijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden