Zoeken naar het lek

Het kabinet geeft geen bevredigende uitleg over de mislukte operatie bij het Libische Sirte. Waar zat het lek?

de Volkskrant

Ruim een week nam het kabinet de tijd om de antwoorden te vinden op de vele vragen die de mislukte reddingsoperatie bij het Libische Sirte oproept. De brief die de ministers Hillen en Rosenthal erover stuurden aan de Tweede Kamer, is niet duidelijk genoeg.

In twee opzichten doet het kabinet tenminste z’n best de twijfels weg te nemen. De vraag of de evacuatie echt noodzakelijk was, wordt door de ministers met een luid en duidelijk ‘ja’ beantwoord: het werd met de dag gevaarlijker in Libië, de man zat zonder paspoort, zijn werkgever maakte zich zorgen en de Nederlandse overheid heeft dan de dure plicht om zich te ontfermen over een onderdaan in nood. Wie daar anders over denkt, moet zich afvragen wat zijn mening zou zijn geweest als het kabinet niets had gedaan en de man vervolgens iets was overkomen in het Libische strijdgewoel.

Dat het kabinet het aandurfde, is ook nog wel voorstelbaar. De Britten, Italianen en Duitsers pikten eind februari met succes tientallen Europeanen op in Libië. De operatie in Sirte leek een logische stap in een serie.

Ronduit onbevredigend is het antwoord op de vraag hoe het dan toch zo mis kon gaan. Duidelijk is dat het Libische regime voorkennis had. Daardoor ging volgens de ministers ‘het verrassingselement helaas verloren’ . Het kabinet weet niet hoe het lek ontstond en toont zich ook niet erg nieuwsgierig. Er komt nog wel een evaluatie, maar de ministers beklemtonen: ‘Elke evacuatieoperatie kent per definitie zekere risico’s.’

Dat is te makkelijk. Als een geheime militaire operatie mislukt doordat informatie uitlekt, behoren in het kabinet alle alarmbellen af te gaan. Wie waren op de hoogte? Wie praatte zijn mond voorbij? Is er iemand afgeluisterd? Hoe kan zoiets in de toekomst worden voorkomen? Het kabinet zou zelf geen genoegen moeten nemen met de vaststelling dat het nou eenmaal ‘helaas’ zo is gelopen. De Tweede Kamer al helemaal niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden