ColumnSheila Sitalsing

Zo zijn de verhoudingen: van Xi valt meer te vrezen dan van Johnson

null Beeld

Arsenal begrijpt feilloos wie de lakens uitdeelt in de nieuwe wereldorde, en dus was de club er als de kippen bij om de afstand tussen club en Mesut Özil zo groot mogelijk te maken. Özil had op Instagram zijn bekommernis betoond met het lot van de Oeigoeren in Xinjiang, de Chinese autoriteiten waren daar niet blij mee, de Chinese staatsmedia begonnen een pek-en-verencampagne tegen de Arsenal-speler, en de club wist wat haar te doen stond: knipmessend ‘wij zijn apolitiek’ en ‘Özils mening is zijn puur persoonlijke’ verklaren. Hand op het hart. Op Weibo, het Chinese sociale netwerk, opdat elke Chinees zou weten dat Arsenal zich nooit met zoiets als ‘interne gelegenheden’ van vrienden zou inlaten.

Özil had een punt te pakken. De repressie van Oeigoeren, een islamitische minderheid, door de Chinese staat, zo valt te lezen in de onlangs gepubliceerde China cables, behelst concentratiekampen met ‘heropvoeding’ voor mogelijk meer dan een miljoen islamitische minderheden, massasurveillance en het preventief oppakken van mensen van wie de systemen voorspellen dat ze over de schreef zullen gaan. Het is de Chinese manier om de drang naar separatisme en religieuze vrijheid te temperen. ‘Ze verbranden hun korans. Ze sluiten hun moskeeën. Ze verbieden hun scholen’, schreef Özil op Instagram. ‘Maar moslims zwijgen.’

Er kwam reuring van deze steun voor ‘separatisme en extremisme’ – een wedstrijd tussen Arsenal en Manchester City werd niet uitgezonden, fanshirtjes met Özils rugnummer werden door woedende fans verbrand. Dat kan de club niet gebruiken nu het best loopt met uitzendrechten voor de Premier League, de verkoop van allerhande meuk en een eigen restaurantketen in China. Een Amerikaanse basketbalclub veroorzaakte al eerder het verlies van miljoenen dollars aan Chinese sponsorcontracten voor de NBA, nadat een manager waarderend over de protesten in Hongkong had gesproken.

Eerder twitterde Héctor Bellerín, een collega van Özil, over de Britse verkiezingen, met aansporingen als #fuckBoris en #GoVote. Toen volgende er geen serviele verklaring van Arsenal. Want zo zijn de verhoudingen: van Xi valt meer te vrezen dan van Johnson. En van moraal kan een mens weinig hamburgers kopen; het is dus zaak om scherp in de gaten te houden waar de nieuwe broodheren zitten en wat hun prioriteiten zijn.

Met de export van 5G, kekke telefoons, wegen, havens, spoorwegen, computers, auto’s en technologie komt gratis een wereldbeeld mee. Dat van staatsrepressie en censuur, van indoctrinatie en ‘heropvoeding’.

Vroeger, toen Zuidoost-Azië en China een wilde net opkomende markt vormden waar verschrikkelijk veel geld kon worden verdiend, was het begrip ‘Aziatische waarden’ populair. Daar moesten we mild mee omgaan. Want ze doen de dingen anders daar, ze houden er een andere maatschappijvisie op na, ze stellen het collectief boven het individu en dat leidt soms tot een iets andere benadering van individuele vrijheden, en daar moesten we niet te moeilijk over doen. Het zijn nu eenmaal hún waarden.

Daarna gingen vervolgde Aziaten uitleggen dat zij het heus net zo vervelend vinden als de mensen in het Westen wanneer ze vervolgd worden, niet mogen denken of geloven wat ze willen denken of geloven, of anderszins onvrij zijn.

Er werd begrijpend geknikt. Maar ja, die sportcontracten. En die 5G. En die goedkope telefoons. En dat leuke TikTok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden