Zo verliep de jaarwisseling volgens de Spaanse media

'Raar' en 'vreemd', dat waren terugkerende woorden in de Spaanse media rond de jaarwisseling, constateert onze correspondent Steven Adolf.

Zinedine Zidane tijdens zijn presentatie. Hij is sinds gisteren hoofdtrainer van Real Madrid. Beeld anp
Zinedine Zidane tijdens zijn presentatie. Hij is sinds gisteren hoofdtrainer van Real Madrid.Beeld anp

Het was dit jaar inderdaad anders in de doorgaans wat suffige periode tussen Kerst en Driekoningen. Spanje is nu normaalgesproken op reces. Hoogtepunten in het nieuws bestaan uit de traditionele kerstloterij, gevolgd door Oudejaarsavond waarbij op de slagen van de klok op de Madrileense Puerta del Sol twaalf druiven gegeten worden. Een precisiewerkje dat dan ook regelmatig fout gaat omdat een presentator zich vergist in de klokslagen. Met dat soort dingen staan de media dan vol.

Dit jaar is anders. En dan niet vanwege het ongebruikelijk warme winterweer, met strandtemperaturen en bosbranden. Of de oplaaiende discussie over de deelname van vrouwen in de rol van de drie koningen bij hun intocht in de hoofdstad. Zelfs het contracteren van Zidane als trainer bij het veelgeplaagde Real Madrid was niet het grote nieuws dat Spanje uit zijn winterslaap wekte.

Het is lekker griezelen bij de moord en doodslag op het politieke toneel. En de rol van zombie gaat in eerste instantie naar Artur Mas, president in functie van Catalonië en beoogd voorman die de regio moet omvormen tot een nieuw landje in Europa. 'Politiek kadaver', 'Maak een einde aan deze lijdensweg' en 'belachelijk' viel er te lezen. De Spaanse kwaliteitskrant El País vond het zelfs 'luguber' wat er rond Mas gebeurde. Er rust namelijk een vreemde vloek op de regiopresident: alles wat hij aanraakt valt dood neer.

Korte geschiedenis: Artur Mas kreeg afgelopen zondag geen steun van de radicale CUP-partij - antisysteem, antikapitalistisch, anti-Europa - om een Catalaanse regering te vormen. De omstandigheden waaronder dat gebeurde waren al surrealistisch genoeg. De CUP organiseerde eerder een soort volksvergadering met meer dan drieduizend aanhangers, waar de stemmen staakten. Maar uiteindelijk bleef de steun voor Artur Mas achterwege en dus ook geen steun aan een afscheidingsregering die - overigens geheel illegaal - het oprichten van een eigen ministaatje beoogt.

Dat lijkt het einde van Mas, al jaren aangeschoten wild vanwege de wijdverbreide corruptie in zijn partij. Zijn politieke vader Jordi Pujol, was vorige week nog definitief afgeschoten in de media, nadat de rechter had geconcludeerd dat diens hele familie beschouwd moet worden als een 'criminele organisatie' die zich bezighield met corruptie en witwaspraktijken.

Waar in elke normale democratie Mas al lang van het politieke toneel was verdwenen, verklaarde de nationalistische voorman maandag dat hij doorgaat. De foto met zijn vastberaden grijns prijkte in elke krant. Met Mas was niets aan de hand, dat zag je zo. Wie dit keer aftrad, was een van de leiders van de CUP, waar inmiddels grote ruzie is uitgebroken over het besluit Mas niet te steunen.

Artur Mas. Beeld anp
Artur Mas.Beeld anp

Het zoveelste slachtoffer van zombie Mas, die op zijn weg naar een eigen landje partijcombinaties opbrak, zijn aanhang zag decimeren en verkiezing op verkiezing verloor. Straks moeten de Catalanen opnieuw naar de stembus en grote kans dat ze Artur Mas daar weer aantreffen als voorman van de Catalaanse afscheidingsbeweging die een Catalaanse staat op de agenda heeft.

In La Razón, spreekbuis van de conservatieve Partido Popular en nooit verlegen om een gestaalde mening, werd geconcludeerd dat het de hoogste tijd is dat Mas zelf besluit om op te hoepelen. Bij wijze van uitzondering is een grote meerderheid van de persstemmen, inclusief veel Catalaanse kranten, het daar wel over eens.

Naar het zich laat aanzien wordt het de komende dagen alleen maar meer politiek griezelen in de media. Want eind december zijn landelijke verkiezingen gehouden. En de uitslagen zijn ook hier verzand in een ongebruikelijke chaos. Het vormen van een nieuwe regering wordt moeilijk. Als politieke zombie in de media maakt hier premier Mariano Rajoy een goede kans. Wellicht ook hier nieuwe verkiezingen die uitgeschreven moeten worden. Vreemde tijden in Spanje.

Mariano Rajoy. Beeld anp
Mariano Rajoy.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden