VerslaggeverscolumnToine Heijmans in Abbekerk

Zo ver is het gekomen, dat een gemeenteraadslid Bets’ thuiszorg nu uit eigen zak betaalt

. Beeld .
.Beeld .

Mooie praatjes weer van de dames en heren lijsttrekkers deze verkiezingsdagen, maar over Bets Pool-Schermer spreken ze niet, laat staan dat ze er komen stofzuigen. Bets krijgt geen thuiszorg meer, dat hield zomaar op. Er is geen geld, of het bleef steken in de Babylonische protocollentoren van het ‘sociaal domein’, of allebei. In elk geval komt de gemeente vier miljoen tekort en is ze niet in staat een vrouw te helpen die een leven lang nooit klaagde.

Bets woont aan de rand van het dorp, waar ze als Westfriezen nog ‘benne’ zeggen in de zin van: ‘we benne wat ouder en dan gaat ’t soms niet zo soepel meer hè’. Ze is 78. ‘Dit is de generatie die ons land vermogend maakte’, zegt André Meester, het gemeenteraadslid dat nu uit arren moede drie uurtjes per week de schoonmaak voor Bets betaalt. Dat is een ‘statement’, zegt hij, ‘d’r benne d’r veel meer die te weinig thuiszorg krijgen’.

Bets Pool-Schermer en André Meester. Beeld Toine Heijmans
Bets Pool-Schermer en André Meester.Beeld Toine Heijmans

Zoveel gemeenten worstelen met geldgebrek en de bureaucratie veroorzaakt door de decentralisatie van het ‘sociaal domein’. De hele Medemblikse politiek is ervan in het ongerede, maar een landelijk verkiezingsding is het niet. Te ingewikkeld voor de puntige interviewtjes, debatjes en slagzinnetjes. Te pijnlijk ook. ‘Samen sterker verder’ (VVD), ‘Nu doorpakken!’ (CDA) – maar hoe dan, als zelfs de wethouder hier zegt: ‘we zijn niet in control’.

De thuiszorg bij Bets kwam van Danique, die eerst de boel deed en ‘daarna dronken we een kopje koffie of thee, dat is nu belangrijk hoor’. Ze kreeg van de gemeente 36 uur toegewezen, daarvan zijn er 27 ingelost en daarna mocht Danique niet meer komen. Niemand die Bets kan vertellen wat de reden is (‘bezuinigingen’, zegt André).

Met haar buurvrouw schreef Bets een brief aan alle fractievoorzitters, geheel volgens de zelfredzaamheidsdoctrine van de afgelopen kabinetten. En volgens de thuiszorgrichtlijnen die de gemeente op haar website zette: ‘Vraag een bekende u te helpen. Is er niemand die u kan helpen? Dan kan de gemeente u helpen’.

Dat werd dus André Meester van Betrouwbaar Actief Menselijk Medemblik (BAMM) – al stuitte zijn aanbod Bets’ thuiszorg te betalen eerst op de dichtgemetselde werkelijkheid. Hij belde leverancier Tzorg (motto: ‘de zekerheid van aandacht thuis’, ja, mooie praatjes zijn overal) maar Danique inhuren ging zomaar niet, en ze verbonden hem door van het kantoor in Uden naar dat in Amsterdam. Ook daar wist niemand wat ze moesten met zijn goedertierenheid, want dat paste niet in de protocollen. En om welke indicatie het precies ging, ‘nou gewoon badkamertje, vloertje, toiletje soppen’, zei André, maar ‘sorry daar hadden ze geen codes voor’.

Dus regelde hij zelf maar ‘een gezellige meneer’ die komt schoonmaken, ingehuurd via zijn eigen metselbedrijf.

‘Het hele sociaal domein staat scheef en valt nog net niet om’, zegt André, ‘het systeem is rot maar we benne niet in staat te repareren.’

Bets kreeg eerst borstkanker en daarna een herseninfarct. Ze kan haar armen en schouders niet belasten. ‘Het dringt eerst niet tot je door, je denkt ach dat lukt me wel. Maar een beetje hulp kan ik goed gebruiken. Ze willen toch dat wij ouderen langer thuis blijven wonen, hè.’

De gemeente Medemblik heeft 45 duizend inwoners verspreid over 17 plaatsen, en een budget van 29 miljoen voor het ‘sociaal domein’. Om zicht te krijgen op de chaos wil de wethouder nu een externe projectleider aanstellen, à drieënhalve ton. Volgens André ‘zodat de politiek achteraf kan zeggen: het was niet onze schuld.’

De buurvrouw vertelt dat ze een brief kreeg over de haar toegekende huishoudelijke hulp. ‘Maar ik héb helemaal geen huishoudelijke hulp, en dat is ook niet nodig. En toen ik erover belde zeiden ze: mevrouw, schei uit, het gaat hier helemaal mis. Maar we kunnen die informatie niet wissen want het staat in de computer.’

André: ‘Het is mensonterend hoe de wederopbouwgeneratie de dupe is van het systeem.’

Bets is hulpbehoevend maar niet van gisteren. Vanochtend belde ze opnieuw de gemeente, samen met de buurvrouw, de telefoon op speaker. De andere kant van de lijn moest lang zoeken in de vigerende systemen en kon daarna verklaren dat een ‘consulent’ zich over Bets ontfermt.

‘Ze benne d’r mee bezig’, zegt ze. ‘Da’s mooi.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden