OpinieBrieven

Zo stapelt Defensie schade op schade

Lezersbrieven in de krant van woensdag 6 juni.

Presentatie van het chroom-6-rapport. Vlnr: RIVM-coördinator Ronald van der Graaf, commissievoorzitter Ruud Vreeman en staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Beeld ANP
Presentatie van het chroom-6-rapport. Vlnr: RIVM-coördinator Ronald van der Graaf, commissievoorzitter Ruud Vreeman en staatssecretaris Barbara Visser van Defensie.Beeld ANP

Defensie erkent dat chroom-6 meer kapot heeft gemaakt dan eerder toegegeven. In het NOS-Journaal van maandagavond 20.00 uur zag ik staatssecretaris Barbara Visser de klokkenluiders bedanken. Dat is mooi. Maar wat daarna kwam, deed het enige wat mooi is aan deze toch vooral heel erg lelijke kwestie onmiddellijk teniet: we zien een man aan het woord komen die blaaskanker heeft, en daarmee niet binnen de door Defensie getroffen schaderegeling valt − sorry meneer, u valt niet in de prijzen, had u maar longkanker moeten hebben, dan had u wel een schadevergoeding gekregen.

Roken vergroot de kans op longkanker. Niet alle mensen met longkanker hebben gerookt. Roken vergroot ook de kans op kanker in andere organen, waaronder de huid en de blaas. Ik kan me voorstellen dat − net zomin als in specifieke gevallen de relatie tussen roken en kanker onomstotelijk kan worden vastgesteld − die relatie kan worden gelegd tussen blootstelling aan chroom-6 en kanker. Niet alleen wat longkanker betreft, maar ook wat andere soorten kanker betreft.

Gezien de grove nalatigheid van Defensie in deze zaak had de schaderegeling wel wat ruimhartiger gekund. Nu worden mensen met een andere kankervorm dan die in de longen aangemoedigd hun zaak alsnog zelf te bepleiten bij de rechter − moeten zij werkelijk aantonen wat voor de mensen met longkanker ook niet aan te tonen is, namelijk dat de blootstelling aan chroom-6 kanker heeft veroorzaakt? Kom nou toch. Zo wordt schade op schade berokkend. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Barbara Jiskoot, Utrecht, longverpleegkundige

Miezer toch niet zo

Wat zit de overheid toch te miezeren. De Defensie-medewerkers zijn jarenlang bewust gebruikt zonder rekening te houden met hun gezondheid. Geld was belangrijker. Daardoor leven zij zo’n vijftien jaar korter en bespaart de overheid aan AOW en pensioenen enkele tonnen per ex-werknemer. En naast dit geld is bovendien hun gezondheid gestolen. Is het teruggeven van 40 duizend euro aan de rechthebbenden niet een beetje weinig?

Pim van Touw, Leidschendam

Chroom-6 en kanker

De luchtmacht heeft tussen 2004 en 2006 onder meer op de vliegbasissen Eindhoven, Twenthe, Leeuwarden en Soesterberg de met chroom-6 besmette gebouwen laten schoonmaken en heeft daarop voor die locaties een chromaatveilig werkproces ingevoerd. Dat andere Defensietakken toen nog gewoon volgens de oude, minder veilige methode doorwerkten, zegt vooral iets over de communicatie binnen Defensie. Overigens: chroom-6 wordt ook via de huid in het vetweefsel opgenomen en kan helaas niet alleen longkanker − door directe inademing − veroorzaken.

Ing. R. Noordenbos, Maarssen

Bekijk film Erin Brockovich

Ben verbaasd hoe deskundige betrokkenen bij deze afschuwelijke affaire geen kennis (lijken) te dragen van het chromium-6-schandaal dat zich enige decennia terug in de Verenigde Staten heeft afgespeeld. In de terecht gerechtelijke claimprocedures van slachtoffers die gaan volgen, zou het zien van de Amerikaanse film Erin Brockovich uit het jaar 2000, dat op het schandaal gebaseerd is, verplicht voorafgaand gezien moeten worden door betrokkenen.

Nico van Boxtel, Tarragona, Spanje

Wie is wie?

Alweer zo’n fotobijschrift in de Volkskrant waarvoor je vast een geoefende lezer moet zijn (‘We are here’, Ten eerste, 5 juni). We zien twee mannen in een soort vechthouding, waarbij de ene de andere wil tegenhouden bij een poging een gebouw te kraken. Ik denk dat de bruine man de bewoner is en de ietwat vadsige witte de uitgeprocedeerde asielzoeker. Een Rus?

Jaco Mijnheer, Amsterdam

Verliezers regeren

Bert Wagendorp vindt het linkse bestuurlijke experiment in Amsterdam net zo boeiend als het rechtse in Italië (Ten eerste, 5 juni).

Een mooie vergelijking, maar er is wel een opmerkelijk verschil. In Italië gaan de partijen regeren die bij de jongste verkiezingen grote winst boekten. Van de vier partijen die nu Amsterdam gaan besturen, waren drie de grote verliezers bij de raadsverkiezingen in maart. D66, PvdA en SP haalden in 2014 samen 56,4 procent van de stemmen, in 2018 34,9 procent.

Zouden ze in Italië dan meer waarde aan verkiezingsuitslagen hechten dan in Amsterdam?

Rimmer Mulder, Goutum

Wie betaalt mijn pensioen?

De jeugd betaalt mee aan mijn pensioen, aldus de Volkskrant op 2 juni. Mijn oudste jaaropgave is van 1975, het jaar dat ik na afronding van mijn Schoeversopleiding (zelf betaald) in september voor een uitzendbureau ging werken, 19 was ik. Er werd 30 procent belastingen op mijn inkomen ingehouden. Premie AOW/AWW, Loonbelasting, Ziektewet, WAO en Werkloosheidswet.

Vanaf dag een heb ik fulltime gewerkt. Ik trad in dienst bij de overheid en heb naast mijn baan jarenlang opleidingen gevolgd. Die zijn deels door mij zelf, deels door mijn werkgever betaald. Ik studeerde in de avonduren en weekenden. Om verder te komen en omdat ik leergierig ben.

Na mijn vijftigste ben ik enkele uren korter gaan werken. Ik ben nooit zonder werk geweest, heb netjes mijn belastingen betaald.

Omdat ik te oud ben en niet academisch gevormd, heb ik te horen gekregen dat ik niet langer gewenst ben. In mei volgend jaar word ik met pensioen gestuurd. En nu lees ik dat jongeren dat voor mij gaan betalen? Heb ik dat straks (63 jaar oud) na bijna 44 jaar werken dan nog steeds niet zelf opgebracht?

Hoe is het toch mogelijk dat ik in al die jaren niet heb bijgedragen aan het pensioen waar ik volgend jaar ‘te vroeg’ gebruik van ga maken?

I. Bode, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden