LezersbrievenWoensdag 17 april

Zo moeilijk kan het toch niet zijn die miljoenen bij elkaar te scharrelen voor de Notre-Dame?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 17 april.

In een tweet met foto van zijn gezin in de Notre-Dame zegt Barack Obama dat mensen rouwen als geschiedenis verloren gaat, maar dat het in hun aard ligt om zo goed mogelijk te herbouwen.	 Beeld Twitter
In een tweet met foto van zijn gezin in de Notre-Dame zegt Barack Obama dat mensen rouwen als geschiedenis verloren gaat, maar dat het in hun aard ligt om zo goed mogelijk te herbouwen.Beeld Twitter

Brief van de dag: hoe moeilijk kan herbouwen zijn?

Restauratie van de Notre-Dame gaat gigantisch veel geld kosten. Alom treurnis dat het zo moeilijk is om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Is dat werkelijk zo moeilijk? Er blijken erg veel multimiljonairs en miljardairs te bestaan.

Kom op multinationals (Shell etcetera), banken, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Rolling Stones (al die inkomstenbelasting die jullie ontdoken hebben met je knalgoeie rockmuziek), Bono (idem), Paul McCartney, Yoko Ono, Damien Hirst, Jeff Koons, Beyoncé & Jay-Z, Donald Trump, Barack en Michelle Obama, topmannen/vrouwen van pensioenfondsen, topmannen/vrouwen van verzekeringsmaatschappijen, de katholieke kerk, zo moeilijk kan het toch niet zijn die miljoenen bij elkaar te scharrelen voor dit architectonisch topwerk van de Europese of zelfs wereldcultuur?

In 1997 kocht de Nederlandse Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit voor 82 miljoen gulden (37 miljoen euro) het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan aan. Het werk is aangekocht door een schenking van De Nederlandsche Bank aan de genoemde stichting, waarbij het schilderij eigendom werd van de Staat der Nederlanden

Elke keer als ik het zie hangen in het Gemeentemuseum Den Haag ben ik weer trots en blij om die actie destijds. Als dat toen kon, dan kan nu wereldwijd toch ook de Notre-Dame gered worden?

Reinder van der Woude, Amsterdam

Vive La France

Vorige week werd me in een enquête gevraagd: wat voelt u zich, een stadsbewoner, een landbewoner of een wereldburger? Een wereldburger natuurlijk. En zou het (daarvan afgeleid voel ik me natuurlijk ook Europeaan) niet een idee zijn dat de EU de kosten van herstel van de Notre-Dame op zich neemt?

Iedere Europeaan een tientje om een ongelofelijk historisch monument te herstellen en solidair te zijn? Of gaan we weer met zijn allen denken: Frans probleem, laten ze het maar lekker zelf uitzoeken? Bovendien zou daarmee vooral het Front National, maar ook de UKIP en FvD de wind uit de zeilen genomen worden, door te laten zien waar Europa voor staat en waar de Europeanen toe bereid zijn.

Guus van Bronswijk, Haarlem

Kwijtschelden s.v.p.

Statushouders krijgen een lening van maximaal 10 duizend euro, afgesloten bij DUO, kwijtgescholden bij het behalen van hun inburgeringsdiploma (Ten eerste, 16 april). Zullen we de eerste 10 duizend euro, lening afgesloten bij DUO, studieschuld van studenten dan ook maar kwijtschelden? We hebben net een overzicht gekregen van de te verwachten studieschuld en de afbetalingsregeling die daarop zou volgen voor onze oudste zoon binnen. 156 euro per maand tot zijn 59ste!

Elsbeth Visser, Zwolle

Grenzeloos

In het artikel over het Britse klimaatprotest (Ten eerste, 16 april) komt ook klimaatactiviste Sam aan het woord. ‘Ik reis veel en ervaringen maken me steeds verdrietiger’, zegt ze. ‘In Borneo en de Amazone heb ik gezien hoe het regenwoud verdwijnt of een monocultuur ontstaat. Ik moet wat doen. Maar wat?’ Ik zou zeggen: minder reizen naar verre oorden.

René Appel, Amsterdam

Kriskras door Europa

Met veel plezier er herkenning heb ik uw artikel over Tienertoer gelezen. Ik was ook een van die tieners die op 15-jarige leeftijd een weekje door Nederland hebben gereisd (Ten eerste, 15 april). Maar ik miste in uw artikel het logisch vervolg op Tienertoer en dat was Interrail. Vier weken lang onbeperkt door Europa reizen met de trein. Op die manier heb ik als 18-jarige landen gezien waar je in die tijd alleen nog maar van had gedroomd. Hongarije, dat toen nog stevig achter het IJzeren Gordijn lag met de beklemmende grensovergang waarbij de trein van boven tot onder werd onderzocht, Griekenland als enigszins alternatieve bestemming en last but not least de Arabische wereld. De kaart was ook geldig in Marokko wat in die tijd toch echt wel een avontuur was.

Het was dus wel degelijk mogelijk om met de trein naar het buitenland te reizen en lang voordat het door u genoemde Tourtime werd geïntroduceerd.

Rob Maurits, Almere

Verdampen

In het nieuwe pensioenstelsel worden de oudedagsuitkeringen flexibel (Ten eerste, 16 april). Als het financieel beter gaat, een hogere uitkering en lager als het slechter gaat.

Volgens mij is het nu al zo flexibel dat we steeds achteruit gaan met ons pensioeninkomen. Dan weer vanwege de ouder wordende mens, dan weer door tegenvallende beurskoersen (die hoeven maar even tegen te vallen!). Of het is de lage rente.

Maar het kan natuurlijk nóg flexibeler! Afhankelijk maken van beurskoersen. Dan verdampt ons pensioen met een nieuwe economische crisis. Kijk maar naar Amerika waar mensen van 80 weer moesten gaan werken om rond te komen.

Adé Visch, Alkmaar

Dertig per klas?

Stel je eens voor: je bent leerkracht en je hebt, als Nathalie de Leede (O&D, 13 april) dagelijks 30 kleuters voor je neus. Een veel te zware taak. De meeste ouders worden al moe als hun kind vijf kinderen uitnodigt op een verjaarspartijtje. De oplossing?

Een wettelijk maximum van zo’n zestien leerlingen per klas, zowel op de basisschool als in het middelbaar onderwijs.

Karen Gerwig, Harderwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden