lezersbrieven vrijdag 30 augustus

Zo beroerd is het niet in Görlitz

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 30 augustus.

Het historische centrum van Görlitz, geliefd bij toeristen en filmmakers. Beeld AFP

Brief van de dag: Ga eens naar Görlitz

Bij het informatieve artikel over Görlitz (Ten eerste, 29 augustus) zijn vijf foto’s geplaatst die de leegstand in de stad moeten illustreren.

Ik kom sinds de omwenteling regelmatig met studenten in Görlitz. De binnenstad heeft een fantastische metamorfose ondergaan. Als een van de weinige Duitse steden was Görlitz vrijwel ongeschonden uit de oorlog gekomen, maar de verwaarlozing ten tijde van de DDR leek de stad alsnog te vernietigen. De Wende kwam net op tijd. Dankzij omvangrijke subsidies is de binnenstad schitterend gerenoveerd, waar steeds meer vooral Duitse toeristen op af komen.

Je moet echt je best doen om de lelijke plekken te vinden. Door de beeldkeuze draagt het artikel bij aan de negatieve beeldvorming over Oost-Duitsland. Zeker: de opmars van de AfD is verontrustend en de bevolkingsontwikkeling een probleem. Maar bij de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen verloor de AfD-kandidaat van een politicus van de CDU die in 1990 (als Duitser) uit Roemenië naar Görlitz was gekomen. Interessant is dat steeds meer Polen uit Zgorzelec verhuizen naar de overkant van de rivier.

Kortom: enige nuance is op zijn plaats. En maak een stedentrip naar Görlitz.

Leo Paul, sociaal geograaf aan de Universiteit Utrecht

Mars

Een jongensdroom komt uit: de zelfgebouwde raket van Elon Musk heeft de duizelingwekkende hoogte van 150 meter bereikt, staat in de klein berichtje in de Volkskrant (Ten eerste, 29 augustus).

‘Op een dag landt ons Starship op Mars’, twitterde hij. Nog maar 224.999.999.850 meter te gaan!

Mariet Dekking, Amersfoort

Brexit

Sheila Sitalsing slaat de spijker op de z’n kop met haar constatering dat er niet zoiets bestaat als een volkswil (Ten eerste, 29 augustus). Daar komt nog bij dat de opvattingen van vertolkers van wat men de volkswil noemt, over het algemeen vrij precies overeenkomen met de meningen die zij al hadden voordat ze hun oor bij het volk te luisteren legden.

Boudewijn Otten, Groningen

Boris Johnson

Probeert Boris Johnson nu zelfs compleet af te rekenen met de Britse democratie (Ten eerste, 29 augustus)? Het heeft er alle schijn van. 

Door het parlement buiten spel te zetten, lijkt het er zowaar op dat hij zijn achterwerk afveegt aan de Magna Carta, het beroemde handvest over vrijheden en democratie dat de Engelse koning Jan zonder Land in 1215 moest ondertekenen en waarin zijn macht aan banden werd gelegd. Het is volkomen terecht dat dit document in Engeland nog steeds als kostbaar politiek erfgoed wordt gekoesterd, want het kan in zekere zin worden gezien als fundament van de democratie.

Maar Johnson is zich hier kennelijk weinig aan gelegen. Als hij in zijn voornemen slaagt, gaat hij de ­geschiedenis misschien wel in als ‘Koning Boris met Land’. Een ware revolutie.

Albert Kort’s-Heer Hendrikskinderen

Narcostaat Amsterdam

In de krant wordt een ontluisterend beeld geschetst van de drugscriminaliteit in Amsterdam (Ten eerste, 29-augustus).

De voorgaande avond stelde minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus in het achtuurjournaal dat het probleem moet worden aangepakt door het aanspreken van de gebruikers van drugs.

Hoe naïef kun je zijn in een land waar het sigaretje, jointje, pilletje, ballonnetje en snuifje door velen inmiddels als een normaal consumptieartikel wordt gezien? Ik suggereer dat de minister nog eens naar Thailand vliegt om daar te leren hoe men drugscriminaliteit en witwaspraktijken aanpakt.

Frans Derks, Brielle

Drugscriminaliteit

In de strijd tegen de drugsgerelateerde misdaad blijft de rol van de twee belangrijkste partijen veelal ­onderbelicht. Zo ook in het artikel ‘Hoe Amsterdam de strijd tegen drugscriminaliteit verloor én de regie terug probeert te pakken’ (Ten eerste, 29 augustus).

Het gaat de criminelen immers niet om drugs, het gaat om het geld dat er mee verdiend én uitgegeven kan worden. Alle aandacht van de overheid moet daarom gaan naar de verkopers van (luxe)goederen die contante ­betalingen accepteren. En vooral naar de financiële ad­viseurs, advocaten, notarissen en banken die het hele witwasgebeuren faciliteren.

Follow the money.

Eric Jansen, Wageningen

Amazone

Normaal: gletsjers verdwijnen, polen smelten, bossen staan in brand, warmterecords worden keer op keer gebroken en de plastic soep zwerft in de oceanen. Het nieuwe normaal: het Amazoneregenwoud brandt af als het al niet is omgehakt.

Ik probeer me maar niets voor te stellen bij het nieuwe nieuwe normaal.

Harmen Hart, Amsterdam

Bolsonaro

‘De Amazone is van ons, niet van ­Europa’. Heeft Bolsonaro een punt? (Voorpagina, 28 augustus).

Neen, de Amazone is van de ­wereld, evenals de nog aanwezige wouden in Noord-Amerika, Canada, Azië, Rusland en Europa. Afblijven, koesteren en vermeerderen.

H.L. van Uchelen, Zeewolde

Igonexit

Ik weet niet wat harder aankomt: Brexit of Igonexit (‘Igone de Jongh vertrekt bij Het Nationale Ballet’, 29 augustus). En ook nog op dezelfde dag.

Piet Beertema, Hoofddorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden