ColumnDe Kwestie
Zijn zwangerschappen de beste indicatie voor recessie?
Net zoals de bijbelse Jozef leggen analisten graag de droom uit van de zeven magere koeien die uit de sloot klimmen, zeven vette koeien opeten en toch niet dikker worden.
Zij baseren zich niet op de dromen van een farao maar op de zogenoemde inkoopmanagersindices (pmi’s), bouwvergunningen, start-ups en andere kerngetallen.
Er zijn ook koffiedikkijkkers die zweren bij de koper-goud ratio. Vooruitlopend op een recessie stijgt de prijs voor goud – de vluchthaven in tijden van onzekerheid – en daalt die voor koper – het metaal waarvan de vraag het meest conjunctuurgebonden is. Maar ze bleken geen goede indicator van de kredietcrisis te zijn. Uitgezonderd de bekende doemdenkers, zagen economen noch analisten de economische omslag van 2008 aankomen. Alan Greenspan – baas van de Fed tussen 1987 en 2006 – zwoer bij de ondergoedindex. Als aankopen van mannenondergoed worden uitgesteld, is een crisis op handen. Maar dat werkte in de tijd dat mannenondergoed nog geen modieus merkartikel was, zoals het later onder invloed van sportsterren als Björn Borg en David Beckham werd.
Een aantal Amerikaanse hoogleraren prefereert de zwangerschapsindex. Als vrouwen minder vaak zwanger worden, is dat een voorteken van economisch onheil. Niet de hormonen maar de vrouwelijk intuïtie over de toekomstige welvaart bepaalt of er kinderen komen.
Amerikaanse economische groeicijfers werden vergeleken met 100 miljoen geboorten. Voor de laatste drie recessies in de VS bleek er een correlatie te zijn. Zes maanden voor de crisis daalde het aantal zwangerschappen. ‘In december 2007 waren inkoopmanagers nog optimistisch over de economie. Maar toen – zes maanden voordat eerst Bear Stearns moest worden gered en vervolgens Lehman Brothers omviel – werden er al minder kinderen verwekt.’ Andere indices die wel worden gebruikt zijn de kraanindex en de truckindex: hoe minder bouwkranen er in een stad staan of hoe minder vrachtwagens er rond rijden, hoe groter de kans op een crisis.
In 2001 lanceerde Leonard Lauder van cosmeticaconcern Estée Lauder de lipstickindex met het idee dat er een relatie bestond tussen de aankoop van cosmetica en de economische conjunctuur. In 2008 werd de stropdasindex gelanceerd. In de aanloop naar een economische crisis gaan mannen vaker een stropdas dragen omdat ze banger worden hun baan kwijt te raken. En de mooiste bijbelse index is de toren van Babel-index. Elke keer als er een nieuw hoogste gebouw ter wereld wordt gebouwd, gaat het zoals in Babel economisch fout.
Saoedi-Arabië is bezig een nieuwe wolkenkrabber te bouwen die ruim 1 kilometer in de lucht steekt. Hiermee zal deze Jeddah-toren het huidige hoogste gebouw, de Burj Khalifa in Dubai, van 828 meter overtreffen. Die laatste was de voorbode van de kredietcrisis.
Misschien is er een Jozef die deze droom kan uitleggen aan de huidige farao, de Saoedische koning.