Zijn vrouwen in Rutte III 'bijzaak'?

Mark Rutte vindt het aantal vrouwen in het kabinet 'bijzaak'. Zijn streven is 'de beste mensen' te vinden. Heeft hij gelijk?

Neelie Kroes Beeld anp

NEE

Neelie Kroes, voormalig VVD-minister en oud-eurocommissaris

'Ik ben het absoluut niet met Rutte eens. Het suggereert dat er geen goede vrouwen zijn, terwijl er fantastische vrouwen zijn.

'Het kabinet moet een weerspiegeling zijn van de samenleving waar we vandaag de dag in leven. Laat Rutte een voorbeeld nemen aan Canada. Premier Trudeau heeft op voorhand gezegd: ik wil 50/50.

'Als je dat van te voren zegt, lukt het je capabele, deskundige vrouwen te vinden. Een divers, gemengd en gemêleerd kabinet is absoluut te verkiezen boven een monomaan door mannen overheerst kabinet. De inbreng van beide zijden is van groot belang.

'Ik hoop zeer dat D66 boven de 50 procent zal zitten waar het de inbreng van vrouwelijke ministers betreft. De CU lijkt ook verhoudingsgewijs voor een goede vrouwelijke bijdrage te zorgen. Dus CDA en VVD dienen dat ook te doen. Ik zeg dit constant binnen mijn partij, tegen de mensen die de lijstjes maken met namen van mogelijke bewindspersonen. Het argument 'we kunnen meer deskundige mannen dan vrouwen vinden' accepteer ik niet.'

Waarom de VVD zo achterloopt op dit punt? Diepe zucht. 'Ik durf het niet te zeggen. Normaal gesproken staat Mark Rutte zeer open voor mannen en vrouwen in werksituaties. Ik kan het niet verklaren, vraag het hem zelf maar.

'Het is nog niet het moment de vlag halfstok te hangen want nog niet alle ministers zijn bekend. Dus wie weet. Maar ik vind dat je je in 2017 niet kunt permitteren niet een substantieel stel vrouwen in je kabinet te hebben.'

Neelie Kroes Beeld anp

JA

Samira Bouchibti, VVD-gemeenteraadslid in Amsterdam

'Ik ben het met Rutte eens. Het is goed dat hij de beste mensen zoekt. Ik ga ervan uit dat daar gewoon vrouwen bij zitten. Ik geloof niet dat hij hiermee suggereert dat er geen goede vrouwen zijn. In het nieuwe kabinet gaat het gewoon om goede mensen, vrouwen zijn daarin helemaal geen bijzaak. Van te voren zeggen dat de helft van het kabinet uit vrouwen moet bestaan, vind ik onzin. De beste mensen van Nederland moeten in het nieuwe kabinet zitten. Het is niet goed voor vrouwen zelf om bij voorbaat af te dwingen dat het 50/50 moet zijn. Dan zit je als quotumvrouw in dat kabinet. Als excuusvrouw.

'Ik vind: Je zit in de regering omdat je goed bent, de beste bent, en niet omdat je vrouw bent. Dat is het belangrijkste. Ik ben daarom tegen vrouwenquota. Ik wil niet ergens voor gevraagd worden omdat ik Marokkaan ben, ik wil ook niet ergens neergezet worden omdat ik vrouw ben. Ik wil gevraagd worden omdat ik de beste ben.

Samira Bouchibti Beeld anp

'Ondanks dat er nu nog geen vrouwelijke VVD-bewindspersonen zijn gelekt, ben ik ervan overtuigd dat Rutte III een goed kabinet zal worden. Met een mooie man-vrouw-verhouding. Daar is geen druk bij nodig, het zal vanzelf gaan. De VVD-vijver zit vol met goede vrouwelijke vissen.

'Je moet ook niet vergeten dat vrouwen vaak wat langer nadenken. En er zullen ook veel vrouwen nee zeggen. Ik vind het een compliment van Rutte dat hij zegt dat hij voor de beste mensen gaat. Dat betekent dat als je als vrouw in kabinet Rutte III zit, je ook echt de beste bent.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden