OPINIEFeiten voor bij het Skypen

Zijn jongeren in deze crisis beter af dan de rest?

Jonge mensen hebben minder last van corona, maar op de lange termijn kunnen de gevolgen van de pandemie voor hen juist ingrijpender zijn.

Het virus zou jongeren minder hard treffen.Beeld Sabine van Wechem

Jongeren hebben het maar makkelijk. Het virus lijkt de jeugd grotendeels te ontzien, in de hele wereld overlijden er veel meer ouderen aan covid-19. Ook hoeven de meeste tieners en begin-twintigers geen kinderen te homeschoolen of ouders te missen die in een verpleeghuis liggen. En deze week hebben ze zelfs een diploma gekregen zonder eindexamen te hoeven doen! Maar als het bij de borrel gaat over ‘de jeugd’ die zich niet aan de lockdownregels houdt of de pandemie niet serieus neemt, kunt u ook eens inbrengen dat bepaalde aspecten van deze crisis juist voor jongeren het zwaarst zijn.

Wereldwijd verloor ruim 1 op de 6 jongeren zijn baan. De rest mocht vaak minder uren werken. En dat terwijl 15- tot 24-jarigen sowieso vaker werkloos zijn dan ouderen. Er waren al 267 miljoen jongeren die geen werk hadden of studeerden, nu komen daar bijna 70 miljoen bij. 328 miljoen jongeren werken wel degelijk, maar hebben een ‘informele baan’. Geen contract, geen garanties, en dus zijn zij de eersten die weg moeten als de economie instort. Jonge mensen werken vaak in sectoren die hard worden getroffen. Denk aan de 18-jarige afwassers in de horeca. Uit onderzoek van adviesbureau McKinsey blijkt dat in Europa 41 procent van de jongeren werkt in bedrijfstakken die nu veel risico lopen. Bij werknemers boven de 25 is dat een kwart. Studeren is ook moeilijker geworden door de pandemie. In een enquête van de Verenigde Naties zei de helft van de studerende 18- tot 29-jarigen te verwachten studievertraging op te lopen, 1 op de 10 dacht zelfs zijn studie helemaal niet meer te kunnen afmaken.

Dat is allemaal heel vervelend, maar even doorbijten en dan heeft de jeugd toch nog een heel leven voor zich? Dat wel, maar je eerste stappen op de arbeidsmarkt kun je beter niet tijdens een recessie doen. De eerste jaren van een carrière zijn van grote invloed op hoeveel je in de rest van je leven verdient. Uit onderzoek van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research blijkt dat wie begint met werken tijdens een economische crisis zeker tien jaar lang minder verdient dan de gelukkigen die in een ‘goed’ jaar starten.

‘Blijf zo veel mogelijk thuis’, was de opdracht. Voor jonge mensen is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In de EU woont ruim een kwart van de 16- tot 25-jarigen in een overvol huis. Niet elk stel of elke single boven de 18 in het huishouden heeft dan een eigen kamer, en kinderen moeten hun kamer vaak met meer dan één broertje of zusje delen. Het huis zelf is ook niet altijd even best: ruim 1 op de 20 EU-jongeren woont in een huis dat niet voorziet in basisbehoeften als daglicht, een goed dak, een werkende douche en toilet. In Denemarken, Finland, Portugal, Ierland en Nederland wonen jongeren twee keer zo vaak in een objectief slecht huis als de rest van de bevolking.

Laat uw borrelpartner die vindt dat die millennials zich niet moeten aanstellen dus maar weten dat het virus het misschien wel minder heeft gemunt op jongeren, maar dat de gevolgen van de pandemie voor hen vaak juist ingrijpender zijn. O ja, en meld dan ook even dat de oudste millennials inmiddels al bijna 40 zijn.

Beeld Volkskrant Infographics / Bart Mijnster
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden