LezersbrievenVrijdag 8 mei

Zijn er nog mecenassen?

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 8 mei.

Redactie
Musici Farid Sheek en Maya Fridman treden op in een lege zaal in De Doelen.  Beeld EPA
Musici Farid Sheek en Maya Fridman treden op in een lege zaal in De Doelen.Beeld EPA

Brief van de dag

Al wekenlang lezen we in kranten en zien we op tv hoe slecht de cultuursector ervoor staat. Nu leven wij in een een land met 150.000 multimiljonairs en 1.700 mensen met een budget van meer dan 15 miljoen euro. Bij openingen en premières staan velen van hen in de voorste gelederen.

Waarom horen wij niets van deze groep als het om steun in de vorm van schenkingen aan cultuurinstellingen of aan kunstenaars gaat? Waarom roept ­premier Rutte deze bovenmodalen niet op tot enig mecenasschap? Misschien moeten wij op scholen dit begrip weer vaker uitleggen, zodat er wat meer vaste financiële onderbouwing wordt gewaarborgd in het kunstenland.

Met ministers, die loodgieters met kunstenaars vergelijken en ministers, die deze sector helemaal hebben uitgekleed, hebben wij, kunstenaars, het echt wel gehad. Helaas zijn zij allen van dezelfde partij als die van de premier.

Kom op kapitaalkrachtigen en steek je hand uit naar muziek, beeldende kunst, theater of een individu uit een kunstzinnig beroep. De stilte rond flinke schenkingen en steun aan de hele kunstsector is een smet op zo’n puissant rijk land.

John de Bont, beeldhouwer/docent kunst, Amsterdam

Binnensport

Het is mooi dat de coronamaatregelen versoepeld worden. Een groep wordt echter structureel vergeten; de binnen sportende kinderen. Tot 1 september blijven alle fitnessclubs, sauna’s, seksclubs, casino’s en speelhallen gesloten. Gek genoeg vallen hier ook kinderen onder, die op turnen, dansen of badminton zitten.

Ik heb een zoon van 12 die op tafeltennis zit. Het is zijn grootste passie en elke dag hoopt hij dat hij snel weer mag trainen. Voor de coronacrisis trainde hij vier keer per week individueel met een trainer of in kleine groepjes met minder dan 5 kinderen. Ik kan hem nu maar moeilijk uitleggen dat musea, bioscopen, horeca, zwembaden straks weer open mogen, maar dat hij nog steeds niet mag ­tafeltennissen.

De 1,5 meter is in tafeltennis en ook in veel andere binnensporten eenvoudig toe te passen. Ik hoor veel mensen zeggen dat kinderen tot 18 jaar toch weer mogen sporten? Dit is dus zeker niet voor alle kinderen het geval. Laten we hopen dat ook deze kinderen snel weer meer vrijheid krijgen om lekker te bewegen.

Femke Atsma, Nijmegen

Nederland

Nederland was al het land waar de luchtvaartlobby zelf geluid- en gezondheidsnormen mag bepalen, mag meten en mag overschrijden, met als beloning belastingvrije brandstof, extra vliegvelden en kolossale steunpakketten. Het land waar miljarden wordt uitgegeven aan snelwegverbredingen ten koste van natuur rond steden zodat het vrachtverkeer meer ruimte heeft om in de file te staan.

Het land waar je rond de talloze megastallen een vergrote kans hebt op allerlei longklachten en waar het grondwater dient als afvoer van het volop gespoten landbouwgif. Het land waar banken en oliebedrijven die over de halve wereld in schandalen met corruptie, pijpleidingen en landvernietigende projecten verwikkeld zijn, geen belasting hoeven te betalen over de miljarden winst die ze jaarlijks boeken.

En vanaf 1 juni het land waar je een boete krijgt als ov-gebruiker die symboolmaatregelen voor de ‘volksgezondheid’ niet naleeft.

Roel Lambers, Utrecht

Grote bek

Laatst was er een lockdown-protest waar deelnemers de maatregelen overtraden, er werd niet bekeurd. Zit je met z’n drieën op een grasveld te dicht bij elkaar, krijgt iedereen een boete. Waarmee maar weer bewezen is dat je in dit land alles voor elkaar krijgt, als je maar een grote groep bent en een dito bek hebt.

Hans van Noord, Utrecht

Wilhelmina

Dezer dagen las ik dat koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog via Radio Oranje slechts drie maal het lot van de Joodse medeburgers noemde in haar toespraken vanuit Londen (Ten eerste, 6 mei). De Joodse gemeenschap voelde zich mede daardoor onvoldoende gesteund en gehoord.

Die gemeenschap zou daarover wellicht niet zo verwonderd zijn geweest als zij geweten hadden dat in 1939 koningin Wilhelmina al blijk gegeven had van weinig sympathie voor de in nood verkerende medemens.

In 1939 besloot de Ermelose gemeenteraad dat er in hun gemeente een vluchtelingenkamp ingericht zou worden voor Joden die in Duitsland in hun bestaan werden bedreigd. Hiertegen protesteerde koningin Wilhelmina omdat de locatie te dicht (op 12 km afstand) van Het Loo zou zijn.

Er werden toen schoorvoetend en mondjesmaat vluchtelingen in Nederland toegelaten, maar net zoals vandaag de dag liever ‘niet in mijn achtertuin’. De politiek noemt het tegenwoordig ‘opvang in de regio’.

M.Th. Rijkers-de Kok, Berkel-­Enschot

Geloof

Ik vraag mij af hoeveel invloed het christelijk geloof heeft bij de aanpak van het coronavirus. Als minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het niet meer weet, denkt hij aan een zin uit Let it be: ‘Mother Mary comes to me’. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt dat we het woord moeten verspreiden en niet het virus. Hoeveel christenen maken deel uit van het OMT? Cruciale beslissingen nemen op basis van geloof lijkt mij niet de juiste weg, maar verklaren wel waarom er niemand dood mag gaan. Met alle gevolgen vandien.

Paul Meulblok, Amersfoort

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden