Pro/Contra

Zijn de bankiers losgezongen van de werkelijkheid?

Na een uitgestelde beursgang geeft de top van ABN Amro zijn loonsverhoging van een ton terug. Zijn de bankiers de speelbal van de politiek? Nee, zegt Willem Vermeend,  'de bankiers hebben niets geleerd.' Ja, vindt Paul Frentrop. 'Dijsselbloem reageert niet als staatsman maar als partijpoliticus.'

Beeld anp

Willem Vermeend, oud-staatssecretaris van Financiën:

'De bankiers hebben niets geleerd. De hele financiële sector is losgezongen van de werkelijkheid. Dat je niet begrijpt dat in een tijd van bezuinigingen, loonmatiging en ontslagen zo'n loonsverhoging verkeerd valt, is niet te bevatten.

'Het argument dat de bankiers er recht op hebben en dat de politiek de afspraak zelf heeft gemaakt is op zich juist, maar die afspraak is van 2011. Je kunt zo'n verhoging niet los zien van de huidige situatie; medewerkers op de nullijn, ontslagen in de financiële sector, het slechte imago van de sector in de samenleving. In plaats van een verhoging zou je juist nu naar de samenleving en je klanten een gebaar moeten maken door een nullijn of een extra verlaging voor de top.

'De financiële sector moet zich opnieuw uitvinden. Het probleem is nog groter dan ze door hebben. Google, Apple en Facebook nemen delen van het betalingsverkeer over en zijn populair bij de jeugd en de financiële sector is dat niet. We zien nu al dat talenten die op zoek zijn naar een baan meer dan voorheen de voorkeur geven aan bedrijfssectoren met een positief maatschappelijk imago.

'Het weerwoord van de banken dat salarissen omhoog moeten omdat de bankiers anders naar het buitenland vertrekken, wordt nergens meer serieus genomen. Door een wereldwijde krimp van de banksector is het aanbod van topbankiers enorm gestegen. In veel Europese landen, maar ook in de VS zitten genoeg topbankiers zonder baan die elders tegen een redelijk salaris aan de slag willen. We hoeven niet bang zijn dat Nederlandse bankiers vertrekken als ze geen loonsverhoging krijgen. International gezien hebben ze het hier prima en het buitenland zit echt niet op ze te wachten, zeker niet bij het huidige overaanbod.

'In het commentaar van de Telegraaf werd gesuggereerd dat Dijsselbloem zijn politieke agenda belangrijker vindt dan het feit dat de staatskas wordt gevuld met het geld dat in ABN Amro is geïnvesteerd. Ik ken Dijsselbloem persoonlijk, die politieke agenda speelt geen enkele rol. Je moet rust hebben als je de bank naar de markt brengt. Beleggers houden van een stabiele bank met managers die de samenleving aanvoelen. Het zijn net mensen, die beleggers. Een raad van commissarissen die loonsverhogingen op dit moment goedkeurt en verdedigt voelt de tijdgeest niet aan en heeft dus zelf een groot probleem. Met hun opstelling roepen het bestuur en de RvC zowel in de samenleving als politiek de vraag op of het überhaupt wel zo verstandig is om ABN Amro naar de beurs te brengen. Is dat wel in het belang van de klant en die moet centraal staan. In het buitenland zijn talloze staatsbanken die prima functioneren.

'Hoezo, is het oneerlijke concurrentie als een bank in staatshanden blijft? In Europa en elders in de wereld zijn er talloze ondernemingen die de staat als aandeelhouder hebben en er zijn voldoende wettelijke waarborgen die en oneerlijke concurrentie voorkomen.'

Beeld vk
Willem Vermeend.Beeld anp

Paul Frentrop, bestuurder ­Nederlands Gover­nance Genootschap:

'Het is puur politiek. De aandelen van ABN Amro zijn niet in handen van de overheid maar in handen van een speciale stichting, NLFI. Deze stichting is opgericht om te voorkomen dat er politieke druk wordt uitgeoefend op de beursgang van ABN Amro. We kunnen die stichting nu wel opheffen want dit is politieke beïnvloeding pur sang. Ik vind het geen bestendig beleid van de minister van Financiën.

'Volgens mij is dit het antwoord van de PvdA nadat de VVD het asielbeleid aan de orde heeft gesteld. Dijsselbloem reageert nu niet als staatsman maar als partijpoliticus.

'NLFI is opgericht in 2011 en kreeg jaarlijks 5 miljoen euro. Afgelopen jaar is dat bedrag verhoogd naar 17 miljoen om de beursgang voor te bereiden. Dat noem ik nou weggegooid geld. Dan is die zes ton voor de topmanagers van ABN Amro toch een schijntje?

'De bankiers zijn helemaal niet losgezongen van de werkelijkheid. De cfo van Google verdient 70 miljoen. De salarissen van Ahold en Heineken zijn onlangs gestegen. Zijn zij losgezongen van de werkelijkheid? Dit zijn politieke slogans.

'Natuurlijk moet ABN Amro zo snel mogelijk naar de beurs. De staat moet een heleboel doen maar bankieren hoort daar niet bij. Net zo min als dat de overheid een supermarkt moet runnen, broodjes moet bakken of vlees moet verkopen. Dat SP-leider Roemer pleit voor een staatsbank is zijn goed recht maar hij is ook nog van Marx en Mao dus dat zegt mij niet zo veel.

'Ik denk niet dat deze zes mensen van de raad van bestuur snel naar het buitenland vertrekken maar als je een serieuze bank wilt maken, niet een bank als Triodos, dan moet je ook vestigingen in Shanghai en New York hebben. Als je mensen daar niet meer kunt betalen dan de balkenendenorm, komen ze niet voor je werken. En als zij meer worden betaald dan de bazen in Nederland, luisteren ze niet zo goed.

'Het is een weloverwogen PvdA-actie geweest om de beursgang uit te stellen. Ik verwacht dat dit het begin van het einde van de coalitie is.'

Beeld vk
Paul Frentrop.Beeld Nyenrode
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden