column Peter de Waard

Zijn beleggers in negatieve rentes slimmeriken?

Wie op 7 mei een Duitse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar (aflossing in 2029) had gekocht, zou daarop, ondanks de negatieve rente, toch flink hebben verdiend.

Destijds kostte die obligatie 1.028,30 euro. Nu is de obligatie 1.070,52 waard. Dat is een winst van 48,22 euro in vijf maanden. Of een rendement van liefst 4,7 procent. Wie dezelfde obligatie begin januari had gekocht zou daar in negen maanden zelfs 7,4 procent op hebben verdiend. Elke spaarder die met 0,02 procent per jaar wordt afgescheept, moet stikjaloers zijn op mensen die hun geld in obligaties met een negatieve rente hebben gestoken.

Beleggers zijn geen idioten. Beheerders van pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en verzekeraars hebben al 16 duizend miljard dollar (14,5 biljoen euro) aan obligaties met negatieve rentes in portefeuille – meestal eersteklas staatspapier van landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje en zelfs (kortlopend) van Italië.

Als ze die tot op het einde van de looptijd – tot 2029 dus – in portefeuille zouden houden, kost dat geld. Maar tussentijds kunnen ze er forse rendementen op maken. Dat is te danken aan het feit dat de negatieve rente voor tienjarige obligaties steeds verder oploopt: van -0,1 procent eerder dit jaar naar respectievelijk -0,35 procent (Nederland) en -0,49 procent (Duitsland).

Oude obligaties met een kleine negatieve rente worden daardoor meer waard ten opzichte van nieuwe obligaties met een nog grotere negatieve rente. Het is de paradox van de financiële markten. En als de rente blijft dalen, gaat die waardestijging door. Beleggers schieten zichzelf pas in de voet als de rente gaat stijgen. Dan verliezen de obligaties aan waarde. Maar daar lijkt het voorlopig niet op. Ondanks alle kritiek van onder meer president Knot van De Nederlandsche Bank, riep hoofdeconoom Philip Lane van de ECB dat de rente nog verder omlaag zal gaan als de inflatiedoelstelling niet wordt gehaald. En president Trump wil dat ook de Fed de rente in negatief gebied brengt. In de VS is de officiële rente na de verlaging van woensdag nog altijd 1,75 procent. Op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties (treasuries) is er daardoor een positief rendement van 1,77 procent.

Niettemin kopen ook Amerikaanse fondsen euro-obligaties met een negatieve rente. Ze verdienen geld met het hedgen (afdekken) van het valutarisico. Als een fonds in de VS een euro-obligatie voor 1.000 euro koopt ruilt deze 1.100 dollar in euro’s om. Tegelijk sluit jij een valutatermijncontract af voor één jaar. Geld wordt geleend in euro’s tegen -0,2 procent en weggezet tegen dollars voor 2 procent. Door dit renteverschil is over een jaar zeker dat voor 1.000 euro 1.122 dollar wordt ontvangen. Negatieve rendementen worden omgezet in positieve. Met de wisseltruc maken ze een rendement van 2,2 procent – hoger dan de 1,77 procent rente die ze krijgen op Amerikaans staatspapier.

Een kind kan de was doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden