Ziekteverspreiders

Ik had al zes maanden geen aandacht aan mijn katten gegeven, maar toen ik deze week eens op ze ging letten, zag ik het. Ze zijn oud geworden

Aaf Brandt Corstius

Bremton, het mannetje, slaapt aanhoudend onderin de kinderwagen. Hij komt er alleen uit als de kinderwagen voor iets anders gebruikt moet worden, en laat dan een bontrand van vaalrode haren achter.
Bremma, het vrouwtje, slaapt dag en nacht achter een stapel T-shirts in de klerenkast. Soms hoor je middenin de nacht ‘keplonk’ en dan is Bremma uit de kast gesprongen, met medeneming van de T-shirts.
Nog even over de eerste zin, voordat ik weer post krijg van de Partij voor de Dieren: ik had mijn katten zes maanden geen aandacht gegeven omdat mijn zoontje zes maanden geleden geboren werd. Dus ik kon er niets aan doen.
Aanvankelijk was ik zelfs bang geworden voor mijn katten, omdat de kraamhulp stellig had verklaard dat ze ziekteverspreiders waren. Toen ik weer uit mijn hormonale krankzinnigheid was opgestaan, realiseerde ik me dat ik zelf waarschijnlijk meer bacteriën over Benjamin uithoestte dan Bremma en Bremton.
Nu noemen we ze alleen nog ‘ziekteverspreiders’ op een liefkozende manier.
De katten hadden in mijn hormonaal-krankzinnige tijd zelf ook een aanval van gekte, waarschijnlijk uit pure, volledig terechte, jaloezie op Benjamin. Ze renden sinds zijn geboorte rondjes door de kamer, en galoppeerden daarbij steeds zogenaamd per ongeluk over hem heen, het liefst over zijn hoofd, waar hij een snorvormig littekentje aan overhield.
Maar daar hielden ze na een paar weken mee op.
Sindsdien slapen ze.
Nu heeft Benjamin ze ontdekt, en hij wil graag haren uit hun vacht trekken.
Bremton, de domste, laat dat toe. Bremma, die meer wijze, katachtige instincten bezit, rent weg zodra ze Benjamin ziet.
Zo liggen Benjamin en Bremton vaak samen op een kleed, de een met een spekkig babyhandje vol vaalrode haren, de ander met een blik die tegelijkertijd zegt ‘Wat overkomt me nu weer?’ en ‘Nou ja, ik vind het wel prima.’
Om die blik hou ik van Bremton. En omdat hij zo makkelijk heeft geaccepteerd dat hij mijn surrogaatzoon niet meer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden