LezersbrievenZaterdag 23 maart

Ziehier, een man van galactische proporties

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 23 maart.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: Thierry Baudet

Baudet, geweldige man. Iemand met zulke kwaliteiten komt slechts éénmaal in een eeuw voor. Wie was de laatste universele geleerde? Da Vinci? Einstein? Wie het weet mag het zeggen. Feit is dat Baudet in aanmerking komt voor een mondiale kwalificatie. Laten we proberen hem te schetsen.

Hij is een begenadigd musicus. Zelfs in zijn werkkamer staat een vleugel. Logisch, want zijn creatieve brein moet af en toe een uitweg vinden.

Ook is hij filosoof en romancier. Lees zijn boeken er maar op na. Dan zie je iets van zijn vergezichten en denk je onmiddellijk dat hij een groot schrijver zal worden. Het schijnt dat zijn proefschrift onder rechts­geleerden en historici als ­naslagwerk circuleert.

Achteloos is hij in het etaleren van zijn bijna kosmische kennis: hij kent de geschiedenis van het klimaat, weet dat je met thorium een groene brandstof in handen hebt, ziet scherp dat de vele landen die in wind en zonne-energie investeren de verkeerde keuze hebben gemaakt en ­rekent ons eenvoudig en snel voor dat de voorgestelde klimaatmaatregelen ongeveer 1.000 miljard euro gaan kosten. Natuurlijk, hij kan er een paar miljard naast zitten, maar dat is niet erg.

De manier waarop hij een redevoering in het Latijn afsteekt, de manier waarop hij duidelijk maakt dat de kleren van onze krijgsmacht niet deugen, is weergaloos.

En dan hoe hij zich af en toe presenteert: dan weer liggend aan de rand van een zwembad, dan weer als een bokser, vervolgens weer als een naar lavendel ruikende homeopaat: het is allemaal van galactische proporties.

Het zou mij niet verbazen als hij de wereld duidelijk maakt dat we snel naar de maan moeten om daar ­helium-3 vandaan te halen en zo de energievoorziening voor de hele wereld veilig te stellen.

Ten slotte. Zijn kijk op de rol en invloed van westerse geschiedenis is klip en klaar. Geen speld tussen te krijgen. Formidabel en glashelder. Kijkend naar de cultuur van ongeveer 3000 jaar voor Christus in (bijvoorbeeld) Iran ga ik een beetje twijfelen, maar zijn erudiete toespraak van woensdagavond nam alle twijfel weg.

Laten we ernaar streven dat deze man snel onze ­minister-president wordt. De wereldbevolking zal springen van blijdschap.

M.B. Peterson, Peize

Stemming

Nu de stemmen zijn gaan liggen, het land weer

in keurige kavels verdeeld is

de suikerklontige structuur

opnieuw is gesneden in nieuwe porties

trekt er iets aan, zoals een golf

water aantrekt

vlak voordat het omhoogkomt

zijn de velden zelf oorverdovend stil, ergens

op een akker juicht een groepje mensen, maar buiten

dat is het angstaanjagend

stil

nu de kiezers in passerstappen door het landschap gaan

we tellen waar onze horizon ligt

we onze stemmen als ijkstenen plaatsen

tegen donkere bossen, tegen roepende

gieren

het stemrecht als een vaandel

boven een veld wappert

maar vele huizen hun lichten uit

hebben gedaan

vraag je je af, je vraagt je af, je vraagt je af

Hanneke van Eijken (1981), dichter en jurist. Ze publiceerde in literaire tijdschriften (o.a. Tirade, Het Liegend Konijn, Deus ex Machina, De Poëziekrant). Ze droeg haar gedichten voor in het Concertgebouw, op de Nacht van de Poëzie en op festivals als Lowlands en De Parade.

Heel gewone mensen

Beste Volkskrant, goed dat jullie FvD-stemmers aan het woord laten in de krant van vrijdag. Heel gewone mensen met zorgen en grieven. Ik verheug me op jullie interviews met stemmers op andere partijen in de weekendeditie, met name stemmers die ervan balen dat een stevig klimaatbeleid vanaf nu flink zal worden gedwarsboomd door klimaatontkenners in de provincie en de senaat. Ook niet-FvD-stemmers zijn heel gewone mensen met zorgen en grieven.

Teresa van Twuijver, Amsterdam

Te gek

Misschien worden er in 2069 boekenkasten volgeschreven over hoe het ­begon, vijftig jaar eerder. Dat zou ­betekenen dat we nu een historisch tijdsgewricht meemaken.

‘Wow! Interessant! En ik ben erbij!’

Ja, te gek.

Joost Heyink, Zuidwolde

Ten Broeke heeft gelijk, maar…

De fascisten hebben gewonnen, schrijft Asha ten Broeke (O&D, 22 maart). In mijn ogen heeft ze gelijk, en Olaf ­Tempelman toont in zijn prachtige ­analyse van Baudets uilentoespraak aan waarom. Hij gebruikt alleen het woord fascisme niet. Dat lijkt me verstandig. Misschien bereikt hij zo FvD-stemmer Heijmans.

Die noemt zichzelf in dezelfde krant weldenkend en de vergelijking met de jaren dertig doet hem pijn. Een redelijke man, zo te lezen, maar Ten Broeke zal hem met haar column niet aan het denken zetten. Dat lukt haar alleen bij mensen bij wie de haren toch al overeind gaan staan als ze Baudet horen ­praten over ‘de boreale wereld’.

Voor die instinctieve reactie is heel wat kennis over ideeën en taalmisbruik van het fascisme nodig. Wie mensen als Heijmans wil bereiken, moet accepteren dat die kennis meer dan zeventig jaar na Hitlers Untergang bij velen ­ontbreekt. Zodat ze niet meer naar je luisteren als je ze confronteert met het F-woord. Dat Ten Broeke ­dezelfde ‘het-is-bijna-te-laat’-retoriek gebruikt als Baudet, helpt ook al niet.

Onno Bosma, Utrecht

Klimaatketters aan de macht

Het is verleidelijk de zetelverdeling in de Eerste Kamer te beschouwen als de keuze van het volk, maar het is een feit dat 43,9 procent van de Nederlanders niet de moeite nam om kleur te ­bekennen. De echte cijfers: 13,4 procent stemde op FvD en PVV. Evengoed zorgwekkend, want vier jaar geleden koos ‘slechts’ 5,7 procent van alle stem­gerechtigden voor de PVV. Maar het groene/linkse/progressieve blok (als we de CU daarbij mogen rekenen) heeft nog steeds bijna een kwart van het volk ­achter zich en kreeg in absolute zin zelfs meer stemmen dan in 2015. Met 33 zetels vormen de door Baudet als klimaat­ketters weggezette partijen het grootste machtsblok in de senaat.

Harry van Dooren, Leiden

Sneu

En toch vind ik het ook zielig voor Geert Wilders, de verkiezingsuitslag.

Een niet meer zo populaire populist is best sneu.

Theo Maassen, Eindhoven

Bizar

Laat ik beginnen met het positieve: ­pagina 23 op vrijdag, wat een mooie ­bijdrage van Fidan Ekiz. Hulde! Zij durft de vinger op de zere plek te leggen en doet dat met Rotterdamse moed, met ­gevaar voor eigen leven.

Pagina 25: ik lees al jaren de Volkskrant. Ik ben het soms wel en soms niet eens met uw politieke mening (die van ­Martin Sommer is vaak een prettige ­uitzondering). Maar ik vind het bizar om door een columnist van uw krant ­uit­gemaakt te worden voor fascist. Niet elke Nederlander is voor GroenLinks.

Daaf van de Wege, Rotterdam

Schaamte

Ik heb als neutrale lezer al meer dan ­dertig jaar een abonnement op uw ­Volkskrant.

Het is altijd een prima krant geweest, eerst een katholiek blad, toen een linkse, zeg maar progressieve krant, schertsend ook wel het partijblad van de PvdA ­genoemd. Maar toen ik vrijdagochtend de krant opensloeg, viel mijn mond na elke pagina verder open.

Ik verwachtte een objectieve, nuchtere benadering van de feiten, een goed verhaal waarom Baudet zo’n grote overwinning heeft behaald. Maar nee, termen en suggestieve berichtgeving als ‘fascist, wit Europa, klimaatontkenner, NSB’er, opruiend nostalgisme, narcist’ en nog een hele reeks van dit soort negatieve, pejoratieve duidingen vlogen mij om de oren.

Zo krijgt Baudet het gelijk aan zijn kant met zijn uitspraken over de jour­nalistiek. De Katholieke Arbeidersbeweging uit 1932 zou zich schamen voor wat er van deze krant geworden is, ik wel in ieder geval, en... ik ben niet blank.

Presley Bergen, Bladel

Uilenbal

De uil van Minerva spreidt zijn vleugels – over de uilskuikens die gretig slikken wat de uil uitbraakt.

Richard Rasker, Enschede

Bas van der Schot Beeld Bas van der Schot
Bas van der SchotBeeld Bas van der Schot

Pijn aan de spleen

Uit het hart gegrepen, het artikel van René Appel en Nelleke Noordervliet over de kwestie Nederlands/Engels (O&D, 20 maart). Niet alleen wordt het Nederlands langzaam schraler. Het Engels dat ­ervoor in de plaats komt, is vaak ­incorrect.

Eén aspect in deze discussie is mijns inziens vaak minder ­bekend: het tweetalig onderwijs. Ouders en kinderen vinden dit goed klinken, dus gaan scholen ­ermee door.

In de praktijk betekent het dat een school die tweetalig onderwijs aanbiedt, een aantal vakken ­(afhankelijk van de docenten die zin hebben om zich te laten scholen) in de ­onderbouw in het Engels doceert.

Weinig ouders en kinderen ­weten dat vanaf de bovenbouw ­alles weer in het Nederlands gaat, omdat de Cito-eindexamens moeten worden voorbereid, en die zijn in het Nederlands.

Bovendien leren ze bijvoorbeeld voor een proefwerk biologie alles over de werking van de spleen, ­terwijl sommige leerlingen niet weten dat het over de milt gaat. (Waar gebeurd.) En nuances verdwijnen als Engels niet je moedertaal is.

F. Corthals, Nieuwegein, docente Engels

Verschraling

In zijn brief van de dag van 21 maart stelt Kees Smit dat Nederlands altijd een B-taal is ­geweest. Eerst met het Latijn als academische lingua franca, en na de Tweede ­Wereldoorlog het Engels. Wie ­garandeert me dat die A-taal niet binnen een generatie wordt ­af­gelost door het Mandarijn?

Daarom is mijn ankerpunt: ik denk vanuit mijn B-taal, en probeer van daaruit de A-taal te ­begrijpen. Niet andersom, want dat leidt tot culturele verschraling.

Bertine van Brake, Voorburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden