Zicht op zorg

Zorgverzekeraar CZ wil geen zaken meer doen met slecht presterende ziekenhuizen.

de Volkskrant

Vanaf volgend jaar gaan zes ziekenhuizen in de ban omdat zij ondermaatse zorg voor borstkanker aanbieden. Dit is een belangrijke eerste stap om zorg te selecteren op basis van kwaliteit.
Voor de sceptici die menen dat zorgverzekeraars zich vooral laten leiden door prijs, is het goed nieuws. Nu blijkt dat zorgverzekeraars serieus werk proberen te maken van hun opdracht voor hun verzekerden de best mogelijke zorg in te kopen. Dat is precies de bedoeling van het nieuwe zorgstelsel.
Tot nog toe kwam van differentiatie weinig terecht omdat ziekenhuizen geen inzicht konden geven in de kwaliteit van de medische behandelingen. De scepsis over de zegeningen van de markt nam hierdoor toe. Immers, zorgverzekeraars contracteerden elk ziekenhuis ongeacht de kwaliteit. Wel werd druk uitgeoefend om doelmatiger en klantvriendelijker te werken. Dit leidde tot betere dienstverlening, maar patiënten tastten nog steeds in het duister over de kwaliteit van hun arts of ziekenhuis.
Patiënten hebben recht op informatie over de kwaliteit van hun zorgverlener. Wanneer ziekenhuizen er niet in slagen om die kwaliteit zichtbaar te maken, is het goed dat zij er door zorgverzekeraars toe worden gedwongen. Transparantie is een vereiste om een markt in beweging te brengen. Als artsen niet functioneren of medische afdelingen slecht presteren, moet er kunnen worden ingegrepen. De gewoonte elkaar binnen het ziekenhuis eindeloos de hand boven het hoofd te houden, is niet te rijmen met het streven naar een goede, betaalbare gezondheidszorg.
De beslissing van CZ verdient daarom navolging. Idealiter worden alle medische behandelingen getoetst op kwaliteit en slecht presterende zorgverleners niet langer gecontracteerd. Maar dat moet wel gebeuren volgens een landelijke standaard. Als zorgverzekeraars bij hun zorginkoop verschillende kwaliteitscriteria gaan toepassen, komt er van transparantie weinig terecht. Artsen en ziekenhuizen zullen immers de toegepaste criteria betwisten. Zo blijft de patiënt in het duister tasten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden