De KwestiePeter de Waard

Zetten de beurzen iedereen op het verkeerde been?

Beeld .

Nooit in de geschiedenis is zoveel economisch onheil voorspeld: bijvoorbeeld een krimp van de Amerikaanse economie met 30 procent dit kwartaal en een stijging van de werkloosheid tot een bizarre 34 procent van de beroepsbevolking.

De cijfergoeroes van de grote zakenbanken en planbureaus overschreeuwen met hun onheilstijdingen nu de doemdenkers en zwartkijkers. De ineenstorting van de economie op dit moment is groter dan die bij de kredietcrisis van 2009 en zelfs de Grote Depressie van de jaren dertig. Het is kommer en kwel.

Of ‘verwoestend’ zoals de economen van de Rabobank het effect van de coronacrisis op de economie noemden. In hun slechtste scenario zal de Nederlandse economie dit jaar met 14 procent krimpen. In het basisscenario 5 procent. Ter vergelijking: in 2009 kromp de Nederlandse economie 3,9 procent. De Franse economie is al met 6 procent gekrompen – de grootste daling van het bbp sinds de Tweede Wereldoorlog – en elke twee weken dat de lockdown voortduurt komt er 1,5 procent bij. In Duitsland wordt een krimp verwacht van 10 procent in het eerste halfjaar. En niemand is verbaasd als het nog erger wordt.

Maar als het aan de beurzen ligt zal de lockdown op 28 april worden opgeheven. De grootste schrik is daar allang verdwenen. Op het hoogtepunt van de financiële paniek op 18 maart was de AEX-index gezakt naar 389,60 punten. Gisteren sloot de index op 507,13 punten. Op 19 februari was de index 629,20, hetgeen betekent dat de index na een daling van 38 procent in vier weken in de volgende drie weer met 30 procent is gestegen. Nog zo’n stijging en voor beleggers is de pandemie niet meer dan een soort dollemansrit geweest die als voetnoot in de annalen zal worden bijgeschreven.

De verkooppaniek van een maand geleden is nu omgeslagen in kooppaniek: van sell, sell, sell naar buy, buy, buy. Iedereen is blijkbaar bang te laat op de rijdende trein te springen en de rally naar nieuwe alltime records te missen. Onder het motto ‘buy the dip’ zijn aandelen weer even veelgevraagd als wc-papier en handgel.

Er wordt wel eens gezegd dat de beurzen vooruitlopen op de reële economie. Beleggers kijken naar de toekomst. En ze verwachten dat de economie weer even snel zal herstellen van de pandemie als die nu in elkaar dondert. In september kraait er geen haan meer naar.

Maar beurzen zijn een gevaarlijke gids. Ze kunnen iedereen op het verkeerde been zetten. De beurs is een kanarie in de kolenmijn die op het verkeerde moment alarm kan slaan of soms met stomheid is geslagen.

De grootste beurscrash ooit – die van oktober 1987 – werd gevolgd door de grootste bloeiperiode ooit. De uitbraak van corona eind vorig jaar in China kon de effectenmarkten nauwelijks beroeren – zelfs toen het virus hier al was gearriveerd.

Beleggers zijn kuddedieren. Als er één schaap over de dam is volgt de rest. Maar het eerste schaap op de beursvloer kiest nogal eens een verkeerde dam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden