Lezersbrief

'Zet me niet weg als stelende babyboomer'

Jan de Wit is het zat om als stelende babyboomer te worden weggezet.

Leden van de FNV voeren actie op Dag van de Arbeid. Zij voeren actie voor betere banen. 1 mei 2015. Beeld anp
Leden van de FNV voeren actie op Dag van de Arbeid. Zij voeren actie voor betere banen. 1 mei 2015.Beeld anp

Babyboomers, de 'geluksgeneratie', zouden er lekker op los leven ten koste van 'de pechgeneratie', de jongeren. Dat stelt Martin Pikaart, die wordt opgevoerd in de column van Peter de Waard. Pikaart schreef een zeer kritisch boek, Wanbeleid, Algemeen Burgerlijk, over het ABP.

Als babyboomer, 68 jaar, ontvang ik een ABP-pensioen van netto 750 euro in de maand, de AOW bedraagt 730 netto, zodat ik met mijn werkloze partner van 60 jaar oud, die overigens op die leeftijd kansloos op de arbeidsmarkt is en zonder uitkering, nog maar net boven bijstandsniveau zit.

Dit na ruim dertig jaar gewerkt te hebben als pensioen betalende politieman. Kreten als leegstelen door het ABP en daarbij als geluksgeneratie neergezet te worden, kwetsen diep. We hebben ons werkzame leven, in totaal 45 jaar, betaald voor dit magere pensioen.

Ik ben het zat om als stelende babyboomer te worden weggezet. De geluksgeneratie kent trouwens vaak grote medische problemen, plotselinge sterfgevallen en langdurige ziekten of zijn ziek geworden van stress in hun werk.

De criticus Pikaart staart zich blind op hen die inderdaad dubbele AOW en pensioenen ontvangen. Ex-wethouders, potverterende politici, bonus ontvangers bij de banken, de rupsjes-nooit-genoeg van de samenleving.

Als nooit tevoren worden mensen in de bijstand vernederd. In plaats van betaalde banen te creëren worden er vernederende inspanningsverplichtingen gevraagd en vrijwilligerswerk is er mede de oorzaak van dat juist betaalde banen verdwijnen.

Wij, sociale en vaak een leven lang werkzame babyboomers, worden als nooit tevoren zwaar bedonderd, onder meer door de PvdA, met onbegrijpelijke politieke besluiten en ideeën, zoals doorwerken tot 67 jaar terwijl er geen werk is voor ouderen.

Wanneer wij de samenleving niet veranderen en we beseffen dat we moeten streven naar het samendoen, ouderen en jonge mensen, rijk en arm, vluchteling en autochtonen, wordt het een door egoïsme geleide en onleefbare hel.

Jan de Wit, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden