Opiniecrisistijd

Zet in op medisch reservisten

Vooruitdenken in crisistijd is nodig, vooral op het gebied van de zorg, betoogt wetenschapper Levi van Dam. ‘Medewerkers uit de horeca en toerisme kunnen met passende scholing worden klaargemaakt voor werk in de zorg in noodsituaties als deze.’

Beeld ANP

Zorgverleners staan voor een duivels dilemma: ‘Moet je je ziek melden als je tot de doelgroep van het RIVM behoort, wetend dat dit leidt tot een probleem in de personele bezetting? Normaal gesproken ontstaan er al personeelstekorten als mensen zich ziek melden. Deze maatregel zorgt voor een nog groter probleem’, aldus Michel van Erp, woordvoerder van Nu’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Uit onderzoek in hun achterban blijkt dat zorginstellingen de richtlijn van het RIVM intern aanpassen, om zo toch genoeg medewerkers op de vloer te hebben. In gebieden waar scholen en kinderdagopvang sluiten, speelt er nog een ander, direct probleem. Sommige zorgprofessionals zijn genoodzaakt om zich af te melden, omdat ze anders de opvang voor hun gezin niet geregeld krijgen. Uit de enquête van NU’91 blijkt dat meer dan de helft van de zorgverleners bereid is om extra te werken als dit nodig is vanwege de uitbraak van het virus. Echter, zij zijn hier niet altijd toe in staat vanwege de opvang.

Het leger kent ‘militair reservisten’: naast oud-militairen zijn dit vrijwilligers die oproepbaar zijn bij crisissen. Op basis van hun beroep volgen zij een aanvullende opleiding en zijn inzetbaar om hun stad of gebied te verdedigen. Iets meer dan tien jaar geleden, in 2009, bereikte ons de vorige pandemie: de Mexicaanse griep. We zitten nu met een vergelijkbare situatie. Het ziet er niet naar uit dat we goed zijn voorbereid als het gaat om de meest cruciale schakel om dit virus het hoofd te bieden: voldoende medisch personeel. Is het niet tijd voor een leger medisch reservisten? ING berichte vorige week dat onder andere de horeca en toerisme hard worden geraakt door annuleringen en afzeggingen. Dit zijn bij uitstek dienstverlenende beroepsgroepen die met passende scholing kunnen worden klaargemaakt voor noodsituaties als deze. Eén virus en de nationale gezondheid piept en kraakt. We hebben daarom nu en in de toekomst een leger nodig van medisch reservisten.

Levi van Dam, wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden